News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Și Norvegia se adaptează la încălzirea globală, a început schiul în săli! Și Norvegia se adaptează la încălzirea globală, a început schiul în săli!
Please follow and like us:
Pin Share

O țară care este un simbol pentru munți, zăpadă și sporturi de iarnă se adaptează unei lumi amenințate de încălzirea globală, cu primul său centru de schi în interior.

Într-o zi de luni, în februarie, schiorii se desfătau pe culoarele cu zăpadă,  snowboarderii exersau sărituri pe rampele din apropiere, iar vizitatorii, obosiți, se odihneau pe scaunele roșii de picnic și mușcau din gustări. Scena ar putea fi cea a oricărei dimineți de iarnă pe orice stațiune de schi din Norvegia, leagănul schiului modern, cu excepția faptului că zăpada nu a căzut din cer în acest sezon, iar vederea unei păduri scandinave fără zăpadă a fost tipărită pe un panou uriaș construit pe marginea pantei.

Stațiunea Sno din Norvegia și-a deschis porțile în urmă cu doar o lună, în perioada cea mai caldă din ianuarie înregistrată vreodată în această țară. Proiectul este opera lui Olav Selvaag, membru al uneia dintre cele mai bogate familii din Norvegia, cunoscut pentru dezvoltarea imobiliară și proprietăți. Printre proprietari se numără și miliardarul norvegian Stein Erik Hagen.

Aceștia au conceput instalația pentru ca localnici să o folosească în timpul iernii, când vremea rea ​​afectează stațiunile reale, și pentru dependenții de schi și turiștii care ar putea dori un gust al experienței de schi scandinave în timpul verii. Acum, schimbările climatice și vremea neobișnuit de caldă iarna au modificat acest plan.

„Iernile variază puțin mai mult decât s-ar putea dori”, a spus Morten Dybdahl, directorul general al Sno. „Au devenit mai scurte și există mai multe variații, de aceea există o piață pentru o astfel de instalație.”

Luna trecută a fost cea mai caldă lună ianuarie din cei 141 de ani de înregistrare a temperaturilor, de când  s-au păstrat recordurile globale, conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice a Statelor Unite. Serviciul de schimbări climatice Copernicus din Europa a raportat că unele zone din nord-estul Europei erau cu peste 6 grade peste media din ianuarie 1981-2010. Unele părți din Norvegia erau cu 25 de grade Celsius mai calde decât de obicei.

Dealtfel, a rezultat unul dintre cele mai slabe anotimpuri de schi din Norvegia, o țară în care sportul a devenit o parte cheie a culturii și a identității oamenilor. Anul acesta, schimbările climatice și lipsa de zăpadă au afectat industria turistică din Alpi, în Franța, Elveția și Austria până în Anzii chilieni.

Instalația se află pe o pantă montană, la doar 15 kilometri distanță de capitala Oslo și poate găzdui 350 000 de schiori pe an, plătind 38 dolari pentru un permis de zi. Dispune de o pantă de 500 de metri pentru coborâre și un traseu de fond de la 1 km la 1,5 kilometri.

foto:bloomberg.com

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *