News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

La Bursa din Sbiu in ultimele trei zile, contractele futures au fost tranzactionate in scadere cu exceptia derivatelor cu activ suport actiunile romanesti. Evolutia negativa a fost similara cu cea a burselor europene afectate de temerile cu privire la dificultatea gasirii unor solutii la criza datoriilor din zona euro. Pe fondul unor preturi in scadere, s-au tranzactionat aproximativ 24.000 contracte futures si optiuni, cu o valoare de 192 de milioane de RON. Lichiditatea foarte buna s-a datorat avantajului de a obtine profit si atunci cand preturile scad.

Cea mai mare scadere s-a putut observa in sectorul derivatelor valutare. Moneda unica europeana s-a devalorizat trei zile la rand in raport cu dolarul american. Valoarea contractului cu activ suport raportul Eur/Usd a coborat de la 13.841 lei (1,3841 cotatia din 8 noiembrie) pana la 13.469 de lei (1.3469 cotatia din 16 noiembrie). Pentru a cumpara sau vinde un contract trebuie depusa o garantie (marja) la Casa Romana de Compensatie de aproximativ 300 de lei, asadar profiturile pentru cei care au tinut pozitiile de vanzare in aceasta perioada au fost de peste 100%.

Deprecieri s-au putut observa si in sectorul indicilor. Dow Jones tranzactionat pe futures pentru decembrie a pierdut miercuri 189 de puncte, pana la 11.851 puncte. Cotatiile in scadere au oferit oportunitati de castig vanzatorilor si in acest caz. Pretul a oscilat intre maximul de 12.175 puncte atins luni la minimul de 11.851 puncte atins miercuri.

In sectorul derivatelor pe marfuri am vazut o evolutie similara cu cea a derivatelor pe indici. Pretul unciei de aur tranzactionat pe futures pe prima scadenta listata a scazut de la 1.778,8, cotatie din 14 noiembrie la 1.773,3, cotatie din 16 noiembrie.

Spre deosebire de Dow Jones,  Eur/Usd si uncia de aur, derivatele pe actiunile romanesti au crescut spectaculos in ultimele trei zile.

Dupa agitatia din sedinta de marti cand a crescut cu peste 10%, SIF Oltenia tranzactionata pe futures pentru decembrie 2011 s-a mentinut pe plus si in sedinta de miercuri cand a inchis in crestere cu 2,25%. In ultimele sesiuni de tranzactionare DESIF5 a inregistrat aprecieri ridicate, cotatia urcand de la 0,8840 lei (cotatie din 1 noiembrie) pana la 1,2003 lei, cotatie stabilita la inchiderea sedintei de miercuri. Creşterile se datorează anunţului cu privire la proiectul legislativ prin care se prevede majorarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%, ce va fi discutat pe data de 22 noiembrie în plenul Camerei Deputaţilor, aceasta fiind şi ultima cameră decizională.

Pe piata spot in primele trei zile din aceasta saptamana au fost transferate 1.663.500 de actiuni SBX cu o valoare de 2,3 milioane de lei, la pretul de 1,39 de lei pe actiune.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *