News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Reprezentanţii Poliţiei Rutiere le atrag atenţia şoferilor că vor fi obligaţi să îşi echipeze autoturismul cu cauciucuri de iarnă sau all-seasons, în caz contrar riscând amenzi de la 603 la 1.340 lei. „Deoarece în ultima perioadă de timp, numărul persoanelor fizice sau juridice care solicită lămuriri referitoare la reglementările legate de dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă a fost destul de mare, facem următoarele precizări: prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 a fost modificată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care au fost definite astfel «anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora». Conform Directivei menţionate, precum şi a Regulamentelor nr. 30 şi nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile: M+S, M.S., MS sau M&S, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,«all seasons» a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.
Ordonanţa prevede sancţionarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizatã mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.
Amenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 603 şi 1.340 lei) iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *