News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Eurodeputatul arădean Iosif Matula a organizat la Bruxelles, împreună cu parlamentarii europeni Marian Jean Marinescu şi Lambert Van Nistelrooij, o dezbatere privind Strategia Dunării, acţiune care se înscrie pe lista consultărilor publice pe această temă. La conferinţă au participat reprezentanţi de pe următoarele paliere: autorităţi guvernamentale, autorităţi regionale, autorităţi locale inclusiv primari şi viceprimari din judeţele riverane Dunării printre care Caraş-Severin, Dolj, Teleorman, Brăila. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei publice arădene, ai Consiliul Judeţean Arad, ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, însoţiţi de rectorul Aurel Ardelean, precum şi ai Universităţii „Aurel Vlaicu” însoţiţi de Oana Brânzan, conferenţiar universitar.

Printre multiplele teme dezbătute pe parcursul a mai mult de patru ore, partea cea mai importantă a constituit-o tema implicării administraţiilor publice locale în cadrul strategiei dunărene. Reprezentantul Comisiei Europene, Jose Palma Andres, director în cadrul Directoratului General de Politică Regională (DG Regio) s-a declarat perfect de acord cu sugestia eurodeputatului român, care a cerut o mai mare deschidere şi flexibilitate din partea Comisiei Europene faţă de propunerile venite de la comunităţile locale (primării, consilii judeţene), vizând finanţările comunităţilor locale în zona dunăreană. „În mod special, Strategia Dunării se adresează autorităţilor publice locale şi regionale şi va încerca să răspundă nevoilor de dezvoltare ale acestora. De asemenea, contribuţia reprezentanţilor actorilor locali şi regionali, a organizaţiilor non-guvernamentale, a Universităţilor şi a mediului de afaceri la procesul de consultare publică este extrem de important, deoarece beneficiarii finali ai strategiei sunt toţi cetăţenii României. Pentru accesarea fondurilor europene în cadrul acestei strategii, cred că avem nevoie de comunităţi locale şi de primării puternice, cu bugete suficient de mari pentru a asigura co-finanţarea, şi pentru a fi capabile de construire a unor parteneriate puternice, peste sau de-a lungul Dunării”, a declarat Iosif Matula în cadrul conferinţei.

„Este important de menţionat faptul că judeţul Arad şi Regiunea Vest fac parte din Bazinul Dunărean. În acest sens, am căutat să contribui la această punte de legătură care se poate face, între comunităţile locale din ţările străbătute de Dunăre, chiar şi cele care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Trebuie să profităm de orice oportunitate pentru a atrage fonduri europene”, a concluzionat europarlamentarul Iosif Matula.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *