News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Traian Igaș: “Traducătorii, traduși de Guvernul Ponta” Traian Igaș: “Traducătorii, traduși de Guvernul Ponta”
Please follow and like us:
Pin Share

Din ce în ce mai des Guvernul vine cu proiecte de lege scrise pe genunchi. Ultimul de acest fel, promovat de Ministerul Justiției, este proiectul de lege privind traducătorii și interpreții autorizați.

În cadrul unei audiențe la biroul senatorial mi s-a supus atenției acest proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției care ar afecta aproximativ 50.000 de persoane plătitoare de taxe și impozite la bugetul de stat, sub diverse forme, ca PFA, SRL, II sau angajați ai birourilor de traducători. Cu toții suntem de acord că oriunde este loc de mai bine, însă să modifici cap coadă o lege încălcând drepturile unor liber profesioniști într-o piață liberă este inadmisibil.

Am adresat o interpelare Ministrului Justiției în care am solicitat explicații referitoare la anumite aspecte care mi-au fost semnalate. Nemulțumirile se referă la restricționarea activității cu publicul a traducătorilor autorizați, aceasta urmând a se desfășura doar prin intermediul Ministerului Justiției, la fel și plățile pentru serviciile prestate, stabilite prin ordin de ministru și virate de către același minister. Potrivit noii legi toate actele vor trebui contrasemnate de un notar, acest lucru îngreunând pe de o parte tot procesul dar generând și costuri suplimentare și, deci, un preț final majorat pentru traduceri. Există aspecte din activitatea traducătorilor care nu apar reglementate în proiectul aflat în dezbatere, de exemplu rămâne neclar ce vor face în cazul solicitărilor de traducere a unor documente pentru Ministerul Educației sau pentru Ministerul Sănătății.

În interpelare am solicitat Ministrului Justiției să binevoiască a veni în întâmpinarea acestor aproape 50.000 de traducători afectați de adoptarea în forma actuală a actului normativ aflat în dezbatere prin oferirea de explicații la cele menționate mai sus și posibile rectificări ale proiectului de lege care generează o bulversare totală a unui domeniu care funcționează sub aspectele esențiale.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *