News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

TRANSELECTRICA A EMIS 13,2 MILIOANE DE CERTIFICATE VERZI PENTRU ANUL 2015 TRANSELECTRICA A EMIS 13,2 MILIOANE DE CERTIFICATE VERZI PENTRU ANUL 2015
Please follow and like us:
Pin Share

Numărul de certificate verzi emise de Transelectrica pentru producătorii de energie din surse regenerabile pentru electricitate produsă anul 2015, transmise la OPCOM până la data de 14 ianuarie, este de 13,2 milioane, din care mai sunt disponibile 4,1 milioane, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM, operatorul pieței de energie electrică.

Totodată, au fost tranzacționate pe Piața Centralizată de Certificate Verzi, până la data de 14 ianuarie 2016, doar 2.739 de certificate, din totalul celor emise pentru energia produsă anul trecut.

Un număr de 9,2 milioane de certificate au fost transferate pe piața de profil în baza contractelor bilaterale, iar 124.522 de certificate au fost rezervate de către producătorii de energie verde care sunt și furnizori și au obligația de a deține o anumită cotă de certificate verzi. Astfel, numărul certificatelor verzi rămase disponibile ajunge la 4,1 milioane.

Capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.127 de MW, la finele lunii noiembrie a anului trecut, potrivit unui document al Transelectrica.

În sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.312 de MW, microhidrocentrale de 583 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

La finele anului 2014, figurau în sistem capacități de producție a energiei regenerabile de 5.200 de MW.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în ședința din 30 decembrie. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

‘În cazul în care se iau în calcul și acordurile pentru exceptare emise până la sfârșitul anului 2015 (circa 7.000 GWh) și ale anului 2016 (circa 1.000 GWh, suplimentar față de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică ne-exceptați (populație și IMM-uri) va înregistra o creștere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh’, potrivit unui comunicat al Executivului, emis la finele anului trecut.

Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are în vedere atingerea obiectivului național privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie și a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vânzării de certificate verzi de către producătorii de energie electrică din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise, potrivit deciziei Guvernului.

Sursa: agerpres.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *