News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Un tânăr de 24 de ani din Arad a sesizat poliţia după ce şi-a dat seama că a fost victima unei înşelăciuni.
Arădeanul a relatat poliţiştilor că a comandat de pe un site cu anunţuri de vânzări un telefon mobil, marca Nokia E 50, în valoare de 110 lei. În data de 12 octombrie, după ce a ridicat coletul a avut surpriza să constate că în interiorul acestuia se aflau doi cartofi.
Poliţiştii au reuşit identificarea persoanei care a expediat coletul, este vorba de Ioan T., de 20 ani, din Călăraşi, pe numele acestuia fiind întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.
Poliţia arădeană vă atenţionează despre tentativele unor persoane rău intenţionate de a vă înşela săvârşind o serie de infracţiuni prin diverse tehnici de comunicare – telefonie, mms, sms, poştă electronică, anunţuri publicitare etc.
„Vă atenţionăm că în situaţia în care veţi da curs acestor oferte iluzorii, sunteţi pasibili de prejudicii materiale. Pentru a preîntâmpina comiterea unor asemenea fapte, vă prezentăm concret ofertele frauduloase frecvent folosite de infractori:
-trimiterea de mesaje de tip text (sms), în cadrul reţelelor mobile, cel ce recepţionează  mesajul este anunţat că a câştigat un autoturism, fiindu-i oferit şi un cod unic de înregistrare. Potenţiala victimă este invitată să sune la un anumit număr, unde trebuie să comunice numărul unic pentru a fi validat ca şi câştigător, însă trebuie să achite o taxă de curierat în valoare de 150 Euro;
-trimiterea de e-mail-uri la diferite persoane, prin care potenţialele victime sunt informate că pot câştiga sume substanţiale. Adresa de e-mail conţine o listă de 5 persoane cu adresele complete, precum şi un set de instrucţiuni pentru a intra în posesia premiului. Pentru câştigarea premiului, cel desemnat câştigător trebuie să trimită pe adresa primei persoane din cele 5 un plic sigilat cu suma de 10 RON, urmând ca e-mail-ul său să îl trimită la alte 10 persoane din adresa de e-mail;
-primirea de apeluri telefonice de la persoane necunoscute, prin care potenţiala victimă este anunţată că a câştigat un concurs cu produse diferite mărci, câştig condiţionat de transmiterea a 10 coduri de cartele  telefonice a 10 dolari fiecare;trimiterea de mesaje de tip text (sms) în cadrul reţelelor mobile, cu promisiunea făcută potenţialei victime, că va primi un premiu substanţial  în  Euro dacă va cumpăra cartele preplătite de telefonie mobilă în valoare de 30 Euro şi va comunica seriile şi numerele de cod ale cartelelor.
Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude Poliţia vă recomandă insistent să:
-nu luaţi  în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui concurs/sondaj organizat de o firmă  de renume şi cu o puternică reputaţie;
-nu trimiteţi date personale sau copii după C.I., buletin, cărţi credit/debit, etc. pe mail/fax;
-nu acceptaţi  în nici un caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost anunţat câştigător;
-nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi; niciodată o societate nu va solicita aşa ceva, garantat este o tentativă”
, se arată într-un comunicat de presă remis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *