News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

caprar_18.09.12

Deputatul USL Dorel Căprar consideră că actualul sistem electoral produce multă confuzie, frustrare şi efecte nedorite. „Este un sistem care produce multă nemulţumire, pentru că unii candidaţi obţin scoruri mari, iar în Parlament ajung cei cu voturi mai puţine. Acest aspect generează frustrare pentru alegători, dar şi pentru candidaţi. Pe de altă parte, am văzut că actualul sistem a condus la o nejustificată creştere a numărului de mandate”.

            La nivelul USL există voinţa ca sistemul electoral să fie modificat cât mai repede, dezbaterea publică va fi lansată încă din acest an. „Nu este normal să modificăm sistemul electoral în preajma alegerilor. Evităm astfel tendinţa partidelor de la putere de a face modificări în propriul folos. Nimeni nu ştie în 2013 cum va arăta opţiunea alegătorilor în 2016. În plus, este bine ca electoratul şi candidaţii să ştie regulile jocului din timp”, a spus Dorel Căprar.

            În interiorul USL se conturează un punct de vedere cu privire la sistemul electoral. Astfel, se doreşte o Cameră a Deputaţilor aleasă prin sistem proporţional. Camera va avea atribuţii legate de buget, va fi cameră decizională pentru majoritatea temelor legislative, inclusiv controlul asupra guvernului. Pentru Senat, se discută despre un sistem de reprezentare prin vot majoritar, adică fiecare judeţ şi implicit fiecare regiune să aibă un anumit număr de senatori. „Este un sistem care va reduce mult complexitatea şi timpul procedurilor. Este posibil ca USL să susţină acest sistem mixt. Dar propunerea USL va fi supusă dezbaterii publice, împreună cu alte proiecte propuse de partide politice sau societatea civilă. Important este să ajungem la un sistem mai credibil şi mai eficient”, a spus Dorel Căprar.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *