News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Vechiul Cazinou – cum a fost reînviat un simbol al Aradului Vechiul Cazinou – cum a fost reînviat un simbol al Aradului
Please follow and like us:
Pin Share

Restaurarea Vechiului Cazinou din Arad a fost unul dintre subiectele de interes în oraș în anii trecuți. La fel ca în multe alte localități din țară, se dorește ca unele clădiri de importanță istorică, cu valoare arhitecturală și culturală în general, să fie restaurate. Din ruine, astfel de edificii – considerate uneori adevărate repere în viața publică din trecut – ajung să fie redate orașului. Este vorba despre imagine exterioară, dar și despre funcționalitate.

Peste 5000 de elemente au fost restaurate la forma inițială în procesul de renovare al Vechiului Cazinou din Arad. Timp de doi ani, zeci de specialiști au lucrat intensiv, cu maximă atenție la detalii. Au fost folosite metode tradiționale de restaurare, dorindu-se să se salveze cât mai mult posibil din elementele originale ale clădirii. Procesul de restaurare a vizat atât interiorul, cât și exteriorul.

Un simbol al Aradului, reînviat în cadrul unui proiect amplu

Anamaria Baciu, restaurator autorizat de ministerul Culturii care a coordonat și procesul de restaurare al Palatului Cultural din Arad, a explicat că provocările au fost numeroase. Clădirea era puternic afectată de trecerea anilor, mai ales că nu a fost îngrijită corespunzător. Astfel, au fost observate infiltrații, fisuri, tencuieli suprapuse, urme de vandalizare, urme de foc.

Gazdă modernă pentru evenimente de orice fel

După 150 de ani, dorința tuturor celor implicați a fost ca acest edificiu din Arad să revină la gloria sa inițială. Scopul: locuitorii orașului să aibă parte de o locație modernă pentru diverse evenimente, publice sau private. În prezent, clădirea poate găzdui nu doar evenimente culturale, expoziții, lansări, traininguri și seminarii, ci și evenimente corporate, majorate, nunți și botezuri. Practic, orice fel de gală sau petrecere poate fi organizată în această locație.

Cea mai importantă încăpere este Marele Salon, caracterizat drept un spațiu clasic, grandios, romantic, plin de vitalitate. Este perfect pentru dansuri, inclusiv vals, impresionând prin eleganța sa.

Un alt spațiu deosebit este Salonul Baroc. Acesta „întruchipează istoria Vechiului Cazinou prin bogăția ornamentelor exuberante și delicatețea florilor sculptate ce te vor conduce într-o lume a noilor începuturi – cea a visurilor împlinite. Somptuos, dar și fin, luminos dar și intim, Salonul Baroc te va ului din momentul în care îi vei trece pragul”, se menționează pe website-ul oficial al Vechiului Cazinou.

Salonul Regal este, așa cum îi spune și numele, în rezonanță perfectă cu regalitatea și tot ceea ce presupune un astfel de nivel de maximă eleganță. Bogăția decorațiunii originale a fost accentuată cu elemente noi, în spiritul detaliilor care fac diferența.

Vechile cazinouri din România în vremurile actuale

În țara noastră au existat clădiri de tip Cazinou în mai multe orașe. Unele au avut această denumire oficială, iar în alte cazuri au primit renumele de la public tocmai pentru că au găzduit jocuri de masă de cazinou.

Unele clădiri au revenit de mult timp la eleganța vremurilor în care au strălucit, așa cum este de exemplu cazul Cazinoului din Sinaia. În alte situații, după lungi perioade în care clădirile au ajuns la nivel de ruină, s-a reușit renovarea. Exemple în acest sens sunt Cazinoul din Vatra Dornei, reabilitat după 30 de ani de paragină, și Cazinoul din Constanța, al cărui proces de renovare va fi finalizat chiar în acest an.

Astfel de clădiri poartă faima unor timpuri apuse, însă nu toate mai sunt folosite astăzi în mod curent pentru organizarea de jocuri de noroc. Pasionații de ruletă, blackjack, baccarat sau pacanele au la dispoziție locații mai noi, iar jocurile de profil cunosc o nouă dimensiune – cea online. Pe internet, cazinourile online licențiate în România le propun jucătorilor distracție accesibilă de oriunde și oricând, într-un cadru legal bine conturat.

În unele țări europene, vechile cazinouri terestre încă includ activitatea de jocuri de noroc, așa cum este cazul celui mai vechi cazinou din lume, Casino di Venezia, care a fost fondat în anul 1638.

Sursa foto – https://www.facebook.com/vechiulcazinouarad/

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *