News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

VENITURILE TOTALE PE GOSPODARIE AU FOST DE 2.687 LEI LUNAR, IN 2015 VENITURILE TOTALE PE GOSPODARIE AU FOST DE 2.687 LEI LUNAR, IN 2015
Please follow and like us:
Pin Share

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în anul 2015, în termeni nominali, 2.687 lei pe gospodărie și 1.011 lei pe persoană, în creștere cu 7,4%, respectiv cu 7,8% față de anul 2014, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate miercuri.

Cheltuielile totale ale populației, au fost, în anul 2015, în medie, de 2.352 lei lunar pe gospodărie (885 lei pe persoană) și au reprezentat 87,5% din nivelul veniturilor totale, în scădere cu 3,2 puncte procentuale față de anul 2014.

Datele INS arată că veniturile bănești au fost, în medie, de 2.362 lei lunar pe gospodărie (889 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 325 lei lunar pe gospodărie (122 lei pe persoană). Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (55,7% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (23,9%), veniturile din agricultură (2,9%), veniturile din activități neagricole independente (2,4%) și cele din proprietate și din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%). O pondere importantă dețin și veniturile în natură (12,1%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (10,7%).

Potrivit INS, mediul de rezidență influențează diferențele de nivel și, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban și mediul rural.

Conform datelor INS, principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,7%). Mediul de rezidență determină unele particularități în ceea ce privește mărimea și structura cheltuielilor totale de consum.

Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în anul 2015, în medie, 38,2% din consumul gospodăriilor.

Sursa: agerpres.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *