News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

A FOST CREAT UN SOFT CARE „INVATA” ASEMANATOR OAMENILOR A FOST CREAT UN SOFT CARE „INVATA” ASEMANATOR OAMENILOR
Please follow and like us:
Pin Share

Cercetătorii americani au creat un soft care imită modul de a învăța al creierului uman ceea ce reprezintă un progres în domeniul inteligenței artificiale, informează agenția France Presse.

Programele informatice actuale numite „rețele neuronale”, inspirate de funcționarea neuronilor biologici, pot recunoaște vocea umană sau detecta obiecte, având la dispoziție o vastă serie de exemple cu care face asociații.

Noua abordare, numită ‘Bayesian Program Learning’ (BPL), care a fost creată de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și Universiățile din New York și Toronto, imită modul în care creierul uman înțelege și dobândește noi concepte.

Acest program este capabil, asemănător oamenilor, să învețe repede caractere în mai multe limbi și să generalizeze ceea ce a învățat. Noul software, descris în revista Science, poate învăța să recunoască și caractere scrise de mână.

„Pentru prima dată, noi credem că avem un sistem informatic capabil să învețe un număr mare de concepte vizuale și care se deosebește cu greu de modul de a învăța al oamenilor”, a explicat într-o teleconferință Joshua Tenenbaum, profesor la MIT, unul dintre principalii autori ai studiului.

„Chiar înainte de a merge la grădiniță, copiii învață să recunoască noi concepte pornind de la un singur exemplu și le pot imagina pe cele noi”, a spus el.

„Suntem încă departe de a construi calculatoare inteligente precum un copil uman”, a subliniat omul de știință, dar acest software este primul capabil să învețe și să folosească o gamă largă de concepte concrete, cum ar fi caracterele scrise de mână.

De asemenea, acest nou program „învăță să învețe” folosind concepte anterioare cunoscute pentru a accelera învățarea de noi concepte, cum ar fi utilizarea alfabetului latin pentru a afla litere ale alfabetului grecesc.

Cercetătorii au aplicat modelul la peste 1600 tipuri de caractere scrise de mână în 50 de limbi, inclusiv în sanscrită, tibetană și în alfabetul glagolitic (cel mai vechi alfabet cunoscut folosit pentru a reprezenta în scris limbi slave).

În plus față de testarea capacității, softul a recunoscut noi exemple ale unui concept, cercetătorii cerând unui grup de oameni precum și computerului să reproducă o serie de caractere scrise de mână după ce au văzut un exemplu din fiecare dintre ele. De asemenea, subiecții au fost invitați să creeze noi caractere în același stil cu cele care le-au fost arătate.

Mai puțin de 25% dintre membrii unui grup de examinatori ai rezultatelor au putea distinge între caracterele produse de oameni și cele produse de computer, o indicație clară că în aceste cazuri modul de a ‘raționa’ al softului este similar cu cel al oamenilor, notează AFP.

Sursa: agerpres.ro

Foto: agerpres.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *