News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

A început prima ediție a Competiției WorldSkills de Jonctori Fibră Optică din România A început prima ediție a Competiției WorldSkills de Jonctori Fibră Optică din România
Please follow and like us:
Pin Share
  • Peste 80 de elevi participă la Competiția WorldSkills de Jonctori Fibra Optică, concurs cu probe exclusiv practice, bazate pe sarcini de lucru din industrie și dezvoltate de specialiștii AFOR.
  • Finalele locale ale competiției se derulează în perioada 8-22 februarie în cele 10 licee de telecomunicații din rețeaua Experți și Centre de Excelență în Telecomunicații.
  • Finala națională a competiției are loc în Cluj-Napoca, la Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior”, în 21 mai 2024.
  • Unul dintre elevii români participanți va reprezenta România, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, Franța, în secțiunea Information Network Cabling.

La 10 ani după introducerea în Codul Ocupațiilor din România a meseriei Jonctor Fibră Optică de către Asociația de Fibră Optică din România, pregătirea viitorilor specialiști în fibră optică este asigurată în cadrul celor 10 licee de telecomunicații din proiectul ECERT – Experți și Centre de Excelență în Telecomunicații.

În anul școlar curent, 80 de elevi care se pregătesc în domeniul telecomunicațiilor au ocazia de a participa la prima Competiție WorldSkills de Jonctori Fibră Optică. În perioada 8-22 februarie 2024 au loc finalele locale ale competiției, iar in luna mai are loc finala națională.

Primele două finale locale au avut loc în data de 8 februarie la București si Baia Mare, la Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații Gheorghe Airinei, respectiv Colegiul Tehnic George Barițiu, cu 14 elevi concurenți (trei fete și 11 băieți). Evaluarea performanțelor elevilor este făcută în fiecare oraș de un juriu format din trei specialiști din companii private cu experiență în fibră optică.

Derularea competiției locale din București este supervizată de Prof. Philippe Nicard, expert internațional WorldSkils în Information Network Cabling, venit special din Bordeaux pentru acest eveniment. Prof. Nicard a lucrat  alături de WorldSkills România și Asociația de Fibră Optică din România la pregătirile pentru competiție derulate în ultimele opt luni și asigură aplicarea standardelor și metodologiei internaționale WorldSkills.

Faza locală a acestei competiții va continua până pe 22 februarie în celelalte 8 orașe din proiectul ECERT, fiecare liceu urmând să desemneze un reprezentant care va participa la faza națională a competiției, la Cluj-Napoca, pe 21 mai. Dintre primii trei clasați la Cluj se va desemna reprezentantul României ce va participa în septembrie la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, secțiunea Information Network Cabling, alături de reprezentanți din alte 16 țări. România se numără printre cele trei țări europene care concurează în această secțiune, alături de Norvegia și Franța.

Competiția WorldSkills de Jonctori Fibră Optică este recunoscută oficial de Ministerul Educației prin Calendarul Concursurilor Naționale Școlare nr. 24750 din 29.01.2024 și se bucură de sprijinul ANISP – Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România, în calitate de sponsor Silver Partner, dar și de sprijinul a peste 14 companii.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *