News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad stiri arad

Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) atrage atenția beneficiarilor Măsurii 112 – „Instalarea Tinerilor Fermieri” că nu va efectua plățile aferente ultimei tranşe de plată în cazul în care obligațiile asumate de aceștia nu au fost îndeplinite. Conform contractului semnat între beneficiari şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, a doua tranşă de plată, în cuantum de 40% din valoarea sprijinului pentru instalare, se va acorda după îndeplinirea acţiunilor prevăzute în Planul de afaceri.

Mai mult, există posibilitatea reală ca beneficiarilor care nu mai îndeplinesc obligațiile asumate prin Contractul de finanțare și criteriile de eligibilitate, să li se solicite returnarea integrală a banilor primiți, la care se adaugă și dobânzile legale aferente.

Astfel, conform Contractului de finanțare semnat de către beneficiarii Măsurii 112, unul dintre criteriile de eligibilitate asumate de beneficiari prevede ca în maximum 3 ani de la acordarea sprijinului, beneficiarul să urmeze un curs de formare profesională prin Măsura 111 – „Formare profesională, informare și difuzare de cunoștințe” în cel puțin unul dintre domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultură ecologică etc. Așadar, în momentul solicitării ultimei tranşe de plată, beneficiarii vor trebui să facă dovada că au absolvit cursurile respective, îndeplinind astfel acest criteriu de eligibilitate.

O altă condiţe de eligibilitate asumată prin acceptarea finanțării nerambursabile este aceea ca mai mult de 50% din timpul de lucru al beneficiarului de fonduri europene nerambursabile va trebui să se desfăşoare în cadrul fermei proprii.

Pentru Măsura 112 Instalarea tinerilor fermieri, finanţarea nerambursabilă constă în acordărea unei prime de instalare. Sprijinul de instalare este acordat în două tranşe de plată. Prima tranşă este într-un procent de 60% din valoarea sprijinului pentru instalare, iar cea de a doua tranşă reprezintă 40% din totalul sprijinului.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 12.000 de Euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE, iar peste această dimensiune, sprijinul pentru instalare poate crește cu 4.000 Euro/1 UDE, dar nu va putea depăși 40.000 de Euro/ exploataţie.

Condiţiile impuse pentru accesarea acestei măsuri de investiții au ca scop atingerea obiectivelor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală privind îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii sectorului agricol şi îmbunătăţirea managementului exploataţiilor agricole prin reînnoirea generaţiei şefilor acestora, fără creşterea populaţiei active ocupate în agricultură. Concret, aceste cerinţe vin în sprijinul tinerilor fermieri pentru a atinge obiectivul privind creşterea veniturilor exploataţiilor conduse de tinerii fermieri.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *