News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Preţul întreţienerii apartamentelor în Arad (căldură, apă caldă) este unul dintre cele mai mari din ţară. Calculele estimative arată că o familie de arădeni plăteşte cu câteva sute de lei mai mult, lunar, decât un clujean, bucureştean sau braşovean, la un consum similar. La această situaţie au condus două elemente: preţul relativ mare de producere a Gigacaloriei şi eliminarea totală a subvenţionării preţului. Aradul este unul dintre puţinele municipii care au eliminat total subvenţionarea preţului Gigacaloriei.

PSD Arad a atras atenţia de mai multe ori că Aradul are nevoie de o strategie energetică, prin care costul întreţinerii să devină suportabil pentru populaţie. „Am spus acest lucru din primăvara anului trecut, când România s-a angajat prin acordul cu FMI să elimine subvenţiile pentru preţul Gigacaloriei. Pe lângă faptul că Guvernul PDL a eliminat subvenţionarea preţului, acelaşi lucru l-a făcut şi Primăria Arad, condusă de Gheorghe Falcă în stil Băsescu. Adică total insensibil la problemele oamenilor. Noi am propus prin consilierii municipali ca subvenţionarea preţului să scadă treptat, pe măsură ce se fac investiţii care să reducă preţul de producţie al Gigacaloriei şi pe măsură ce asociaţiile de locatari, prin sprijin coerent din partea guvernanţilor şi autorităţilor locale vor reuşi izolarea termică a imobilelor. Altfel, pe fondul sărăcirii populaţiei, arădenii sunt nevoiţi să stea în frig” a spus Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad.

Semnele unei veritabile crize sociale sunt uşor de observat. „Stau de vorbă cu foarte mulţi oameni care au oprit caloriferele în mai multe camere în timpul iernii, evită să folosească apa caldă cât mai mult posibil. Administratorii de bloc încasează tot mai greu cheltuielile de întreţinere, cresc restanţele pe care asociaţiile de locatari le au faţă de CET. Am citit în presa locală că s-au dublat faţă de anul trecut creditele luate de pensionarii arădeni de la CARP, pentru plata întreţinerii. Nu este normal ca populaţia să fie supusă unor astfel de privaţiuni. În loc să investească în domeniul strategic al energiei şi să ajute populaţia, constatăm că zeci de milioane de euro merg spre firmele clientelare ale PDL” a declarat Căprar.

Calculele  estimative indică faptul că arădenii au un preţ de producţie al Gigacaloriei mult mai mare decât al altor mari oraşe. Dacă avem în vedere faptul că administraţia Falcă este una dintre puţinele care nu mai subvenţionează preţul Gigacaloriei, avem imaginea completă a unui veritabil dezastru social.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *