News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Duminică 8 august 2010, Moneasa s-a imbrăcat în straie de sărbătoare , cele mai alese pentru că pe scena Teatrului de Vară a avut loc o adevărată gală a excelenţei folclorului arădean. Aceasta a fost  prilejuită de întrecerea finaliştilor din toate zonele etnografice reprezentative ale judeţului Arad – Valea Crişului Alb şi Ţara Zărandului, Valea Mureşului, Podgoria şi Câmpia Aradului, participanţi la etapa finală a Festivalului concurs judeţean de folclor Autentic Fest” , ediţia a II-a.

Juriul  format din specialişti în folclor, etnografie şi interpretare solistică precum  şi manageri de proiect a departajat cu oarecare dificultate concurenţii – cele 30 de formaţii şi ansambluri – dar cei mai buni au fost încununaţi de premii.

Trofeele au revenit la secţiunea „juniori” Formaţiei de dansuri „JUNII SELEUŞULUI”,  iar la „seniori” Ansamblului de cântece şi dansuri „JUNII CRIŞULUI” din Dieci care au etalat cu simplitate şi măiestrie frumuseţea jocului specific local, a portului popular vechi de peste 100 de ani, virtuozitatea tarafului şi a soliştilor vocali şi instrumentişti într-o armonie desăvârşită.

La genul folcloric „obicei”, locul I a fost ocupat de  Ansamblul „Rapsodia Mureşană” din Arad care a oferit publicului spectator momente unice din obiceiurile de nuntă susţinute de jocul tradiţional al dansatorilor profesionişti şi solişti vocali ce au confirmat valoarea de nota 10, indiferent de vârsta interpreţilor.

Următoarea clasată la această categorie – locul II –  este Ansamblul „Garofiţa” din Şimand ce s-a remarcat prin omogenitate şi frumuseţea repertoriului – jocul satului.

Un interesant ritual al „surechiului” a fost interpretat cu bucurie bahică de Ansamblul folcloric „Podgorenii” din Păuliş (locul III).

Şi superlativele pot continua şi pentru toti ceilalţi premiati – la secţiunea juniori: locul I – Formaţia de dansuri a Şcolii genarale „Gh.Popovici” din Apateu ; locul II- formaţia de dansuri „Lioara” din Buteni; locul III – „Armonia mureşană” din Sâmbăteni.

La „seniori” –locul I: Ansamblul de cântece şi dansuri „Pădureanca” din Chisindia a căror evoluţie omogenă şi demonstraţie a ceea ce  înseamnă autentic în lumea satului – „duminica la joc” a stârnit ropote de aplauze; locul II- Ansamblul de cântece şi dansuri „Florile Mureşului” din Vladimirescu, apreciaţi nu numai pentru acurateţea jocului, dar şi detaliile portului tradiţional femeiesc ce au pus în valoare podoaba capului, felul unic de aranjare  şi împletire a părului; locul III – Ansamblul de cântece şi dansuri „Cununiţa UVVG”, inegalabili în tehnica înterpretării joculului popular.

La categoria „formaţii de dansuri”: locul I – „Junii Podgoriei” din Ghioroc, locul II – „Junii Socodorului” din Socodor, locul III – „Şiriana” din Şiria

Premiile speciale au fost acordate formaţiei de dansuri „Lipovana” din Lipova pentru autenticitatea costumului popular, ansamblului de cântece şi dansuri  „Păstrătorii tradiţiei” din Pecica  şi „Tradiţii arădene” pentru păstrarea şi promovarea jocului popular românesc.

Lansarea de carte „Folclor coregrafic arădean” – datini, obiceiuri şi jocuri tradiţionale,  autor Viorel Nistor – a întregit atmosfera de sărbătoare, oferind cunoscătorilor şi iubitorilor de folclor ocazia de a afla mai multe despre acest domeniu.

În concluzie, festivalul şi-a atins obiectivul major – de a crea emulaţia necesară păstrării vetrelor folclorice de referinţă din judeţul Arad, ferindu-le de elementele de subcultură şi de a promova valorile autentice purtătoare ale zestrei identitare într-un areal geografic evidenţiat prin bogăţie şi diversitate.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *