News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Direcţiile sanitar-veterinardin Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, sunt în alertă în urma epidemiei de antrax din Serbia. Astfel, autorităţile au intensificat controalele transporturilor de animale vii şi produse din carne provenite din zona Novi Becej din Serbia, unde au fost depistate focare de antrax, informează Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş-Cheţan a dispus conducerilor DSVSA Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad intensificarea măsurilor de control strict al circulaţiei de animale vii, produse şi subproduse, provenite din zona respectivă, se arată într-un comunicat al autorităţii remis, sâmbătă. „Situaţia este sub control, colegii nostri din Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad sunt în stare de alertă şi acţionează conform celor stabilite prin Programele Strategice. Asigurăm opinia publică din România, mai ales din zonele de la graniţa cu Republica Serbia, că medicii veterinari sunt la datorie, ca întotdeauna, şi fac tot ceea ce trebuie pentru ca animalele şi oamenii să nu fie în pericol”, a declarat Radu Roatiş-Cheţan, preşedintele ANSVSA.
Pentru prevenirea oricărui risc, preşedintele ANSVSA a dispus „monitorizarea foarte atentă a tuturor mişcărilor interjudeţene de animale”.
Medicii veterinari din judeţul Arad, dar şi colegii lor din celelalte judeţe, acţionează conform procedurilor „Programului strategic al acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011”, precum şi a celor din „Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011”, mai precizează oficialii ANSVSA.
De remarcat, că inspectorii Ministerului sârb al Agriculturii au depistat focare de antrax în două sate din nord-estul ţării, situate în apropierea
frontierei cu România. Focarele au fost depistate la ferme din satele Bocar şi Novo Miloşevo, situate în apropierea orăşelului Novi Becej. Ministerul sârb al Agriculturii a instituit zone de carantină în cele două sate, pentru protejarea persoanelor şi animalelor.
Potrivit presei sârbe, două persoane au fost spitalizate pentru că intraseră în contact cu un animal mort de antrax. (newsar)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *