News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Bocsig în sărbătoare

National 3 iulie 2011 admin 0

Please follow and like us:
Pin Share

Ziua ,,Sfinţiilor Apostoli Petru şi Pavel,, a reprezentat pentru comuna Bocsig zi de sărbătoare cu atât mai mult cu cât localnicii, alături de oficialităţi locale şi judeţene au participat la o serie de evenimente reprezentative pentru comunitate.

Astfel, Nicolae Ioţcu, preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, alături de primarul comunei, Ioan Florin Ciul şi în prezenţa a numeroşi membri ai comunităţii şi primari din localităţile vecine, a inaugurat drumul proaspăt reabilitat, drum ce face legătura dintre satul Răpsig şi drumul principal de comună. A urmat apoi inaugurarea a două străzi noi, asfaltate, în satul Mânerău şi dezvelirea bustului compozitorului Ion Vidu.

Drumul comunal dintre Răpsig şi Bocsig este singura cale de a ajunge în centrul de comună a celor peste 800 de oameni care locuiesc în sat, acest drum DC15 nefiind reabilitat, după spusele primarului Ioan Florin Ciul, de 16 ani. Cu atât mai mare a fost bucuria celor prezenţi, marea majoritate din Răpsig, de a asista la darea lui în folosinţă.

„Am sprijinit comunitatea locală pentru a primi banii necesari asfaltării acestui drum, în lungime de 5,5 kilometri, astfel încât să se poată circula în condiţii normale şi moderne între cele două localităţi . A fost un proiect început în urmă cu 3 ani pe care iată, suntem mândri că l-am finalizat cu succes”, a spus preşedintele CJA Nicolae Ioţcu.

Întâlnirea cu locuitorii comunei Bocsig a continuat pentru preşedintele Nicolae Ioţcu în satul Mânerău. Şi aici a avut loc un eveniment de inaugurare, ca urmare a finalizării unor investiţii demarate de Primărie, tot pe drumuri. Pentru prima oară în sat, pe două dintre străzi s-a turnat asfalt, iar circulaţia se face acum „ca la oraş”, după cum ziceau norocoşii locuitori de pe cele două străzi. Lungimea străzilor asfaltate este de 900 de metri, fiecare, valoarea lucrării fiind de 100.000 de lei, bani alocaţi de la bugetul Consiliului Judeţean.

Ziua de sărbătoare a continuat cu un eveniment cultural, de mare importanţă pentru satul Mânerău. A avut loc dezvelirea bustului marelui compozitor lui Ion Vidu, în prezenţa mândrilor mânerani. Ion Vidu s-a născut la Mânerău, 17/29 decembrie 1863 şi este considerat şi astăzi „maestrul muzicii corale româneşti”. Urmează Conservatorul la Arad şi la Caransebeş. Predă, ca profesor, muzica la Arad şi la Lugoj, după care îşi încheie activitatea ca inspector general de muzică la toate şcolile normale (Liceele Pedagogice) din ţară. Este cunoscut prin lucrările corale de excepţie, care se cântă şi astăzi: Ana Lugojana, Mântuire, Răsunetul Ardealului, dar şi prin piesele inspirate de aici, din frumuseţile Mânerăului natal (Din şezătoare, Peste deal, Negruţa).

În semn de respect pentru valorile culturale ale judeţului nostru, Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean a finanţat realizarea unui bust al celebrului compozitor, lucrarea fiind realizată de sculptorul prof. Mihail Păcurar.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *