News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

cipri luca birou

“ Statul, cârmuit vremelnic de PDL, s-a dat bătut în lupta cu criza. Varianta de  așa-zisă redresare a economiei naționale reducând plata acestor ajutoare sociale este total eronată. Prin ea nu se face altceva decât să se năpăstuiască și mai mult un segment al populației și așa defavorizat. Asta fără ca statul să le ofere acestor oameni o alternativă de a-și câștiga un venit. PDL vrea să redreseze statul pe spatele celor sărmani. Consider că această lege conduce la  un genocid social. O bătaie de joc pe care PDL dorește cu orice preț să o aplice, dovadă stand și pripa cu care proiectul de lege a fost avizat de comisia de muncă, chiar în noaptea dinaintea votului”.

Deputatul Luca susține că în realitate, aceste încercări în van ale Puterii de redresare a economiei naționale sunt  făcute doar de fațadă. “ Ei nu au interesul de a debloca activitatea din piață, așa reușind să-și facă jocurile mult mai bine. Doar Traian Băsescu însuși declara că preferă să se împrumute pentru plata salariilor și pensiilor decât să stimuleze redresarea economică. Recesiunea prelungită, creșterea numărului de șomeri, creșterea valorii datoriei externe, concedierile masive conduc la un blocaj în piață. De aici și discrepanțele între păturile sociale, bogații, îmbuibații PDL, și sărmanii, românii de rând rămași de acum și fără minimul de ajutor primit de la stat”.

Deși PDL declară că susține modelul european, în realitate, face exact contrariul. Așa procedează și în cazul legii asistenței sociale, lege care contravine modelului european. România nu este, în fapt, un stat social. Avem printre cele mai mici cheltuieli sociale, ca procent din PIB, din UE. România este în schimb un stat clientelar, în care guvernul ia bani de la populaţie şi îi dă clientelei politice.

Ca procent din PIB România ocupă locuri codașe în UE, cu doar 14% cheltuieli totale cu protecția socială  in timp ce în alte state  situația arată  “puțin”  diferit: Belgia 30,1% din PIB, Olanda 29,3% din PIB, Suedia 30,7%, Franta 31,1%, Germania 28,7%, Ungaria 22,3%, Polonia 19,2%

Pentru a compara clar situația din România cu cea înregistrată în alte state europene, deputatul Ciprian Luca arată că: în timp ce în România un copil primește ca alocație de stat suma de 42 de lei, în Irlanda, aceasta se situează la valoarea de 150 de euro, în Germania la 154 de euro, în Ungaria la 47 de euro lunar. Și exemplele pot continua.

PSD are datoria de a apăra Statul Social responsabil deoarece acesta este un principiu prevăzut de Constituţia României şi asumat de Uniunea Europeană. El este expresia valorilor în care noi credem: solidaritate, responsabilitate, echitate, dreptate socială.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *