News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Pământul ţării, deşi este proprietate privată este o avuţie naţională iar după modul în care îl utilizăm , îl vom lăsa moştenire copiilor noştri.

Pentru aceasta, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin subvenţia pe suprafaţă (SAPS), plăţi pentru respectarea condiţiilor de agromediu(Pachetul 1,2,3,4 şi 5) şi respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu (GAEC) are scopul de a creşte producţia agricolă, a stimula dezvoltarea fermelor agricole şi de a menţine în bune condiţii fondul funciar.

În perioada anilor 2007-2011 s-au efectuat controale pe teren de către inspectorii Serviciului Control pe Teren, atât clasic pe teren prin identificarea parcelelor, măsurarea lor şi fotografiere  cât şi  prin controlul prin teledetecţie efectuat de firme specializate.

S-au controlat  clasic pe teren 2808 ferme iar prin teledetecţie 9484 ferme , rezultând 12292 ferme controlate , ceea ce reprezintă jumătate din numărul fermierilor care au depus cereri de plată la APIA Arad. Sancţiunile  au constat în reducerea cu 3% a plăţilor până la a reţine plăţile necuvenite pe ultimii trei ani şi sacţiuni anuale şi multianuale  dacă neregulile au depăşit 20%  respectiv50% (lipsă suprafaţă, teren neîntreţinut etc.).

APIA  a declanşat o acţiune de depistare a terenurilor neîntreţinute ( pârloage) care se referă la terenul pe care s-a instalat vegetaţie nedorită( vegetaţia nedorită este reprezentată de unele specii de plante erbacee sau lemnoase, anuale sau perene, care invadează în mod spontan terenurile agricole, diminuând capacitatea de producţie a culturilor agricole. Tot în această categorie intră şi unele specii vegetale de pe pajişti, toxice pentru animale sau fără valoare furajeră).

În acest sens , Centrul Judeţean APIA Arad , prin inspectorii control teren au efectuat  deja controale  în cca.35 de localităţi, începând cu zona drumurilor naţionale şi judeţene, au verificat 121    blocuri fizice  cu 364    parcele agricole, pe o suprafaţă de 1635 hectare. Urmează ca în perioada următoare , după identificarea cu aparatul GPS a parcelelor şi a fotografiilor efectuate pe teren să se stabilească proprietatea sau folosinţa terenului.

Dacă s-a solicitat  subvenţie pe aceste terenuri , sumele primite  necuvenit se vor recupera conform Manualului de proceduri prin administrarea cererilor unice de plată, în baza Regulamentului CE 1122/2009 sau dacă nu s-a solicitat  se sesizează primăriile în raza cărora se află terenul şi se aplică sancţiuni (Legea18/1991) până la pierderea dreptului de folosinţă asupra terenurilor, iar în proiectul OUG al Ministerului Agriculturii se prevăd sancţiuni cu amendă de 200 lei/hectar până la 400lei/hectar  pentru fiecare an agricol în care nu au fost respectate aceste prevederi.

Trebuie să facem disticţie între teren nelucrat dar întreţinut (cod 970) , teren care intră în rotaţia culturilor şi pe care se efectuează lucrări de întreţinere(cosit sau discuit ori de câte ori este nevoie) , care este subvenţionat (SAPS), pe de o parte, şi teren neîntreţinut cu vegetaţie nedorită, pe de altă parte.

Terenurile neîntreţinute de pe marginea drumurilor, terenuri situate la intrarea sau ieşirea din localităţi (gropi de gunoi), parcelele îmburuienate , reprezintă focare de infecţie cu seminţe de buruieni, boli şi dăunători , pentru terenurile învecinate .

De asemenea, din fondul funciar trebuie reduse suprafeţele utilizate pentru alte scopuri decât cele agricole (autostrăzi,ferme noi, construcţii industriale) care apar în evidenţe agricole.

Acţiunea de verificare a terenurilor agricole se efecuează până în primăvară, dată la care începe depunerea cererilor de plată pe anul 2012.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *