News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Direcția Sanitară Veterinară Arad atenționează asupra pericolului pestei porcine africane Direcția Sanitară Veterinară Arad atenționează asupra pericolului pestei porcine africane
Please follow and like us:
Pin Share

Având în vedere contextul epidemiologic în care riscul pentru introducerea pestei porcine africane este ridicat la un grad fără precedent, se impune întărirea măsurilor de biosecuritate în exploatațiile de porcine profesionale și nonprofesionale.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice cu evoluție rapidă și mortalitate de 100%, pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele de boală fiind respectarea unor măsuri de protecție generală constând  în dezinfectarea mijloacelor de transport ce intră în fermă, iar pentru personalul care deservește exploatația respectarea regulilor de filtru total ( schimbarea  echipamentului de stradă cu cel de lucru în fermă, mijloace de dezinfecție pentru vizitatori, dezinfectoare funcționale la intrarea în fermă pentru mijloace auto și personal).

Semnele clinice de boală nu sunt clare.Se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapidă, temperaturi ridicate 40-42℃, roșeață sau învinețire a pielii, a marginii urechilor, a picioarelor, abdomenului și a pieptului, vomitare, diaree ( uneori cu sânge), scurgeri la ochi.

Recomandăm creșterea porcinelor doar în spații bine delimitate fără posiblitatea de a intra în contact cu alți porci domestici sau sălbatici. De asemenea sfătuim crescătorii de porci să achiziționeze animale crotaliate  cu origine cunoscută, însoțite de documente sanitare veterinare.

Boala a fost diagnosticată în Ucraina, Rusia, Belarus, Polonia si Italia( Insula Sardinia) și mai nou este suspiciune de boală  în Republica  Moldova.

Direcția Sanitară Veterinară si pentru Siguranța Alimentelor Arad a informat fermierii, gestionarii fondurilor de vânătoare și medici veterinari oficiali asupra pericolului apariției acestei boli.

Cei menționați au obligativitatea anunțării oricărei suspiciuni de boală medicului veterinar din zona respectivă sau la numărul de telefon 0257-280760 al Direcției Sanitare Veterinare si pentru Siguranța Alimentelor Arad.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *