News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad stiri arad

Finalul unui an reprezintă, poate, momentul cel mai potrivit să tragem linie în tot ceea ce facem, în ceea ce suntem ca OAMENI; de aceea, pentru voluntarii arădeni, ziua de 1 Decembrie 2013 capătă o dublă valoare: atât de sărbătoare națională, cât și de timp al reflecției personale sau de grup. Acta, non verba! spuneau latinii, concis, laconic; așadar, Fapte, nu vorbe!

A vorbi despre munca zilnică a voluntarilor, despre ceea ce se ascunde în spatele cortinei, a scrie despre ceea ce nu se vede și uneori nici nu se poate cuantifica în valori concrete, este greu. Așa cum nu este deloc ușor nici să definești noțiunea de VOLUNTAR, sau conceptul de VOLUNTARIAT. În esență, ce sunt voluntarii?                 Cine sunt ei? Și ce fac ei, de fapt?

Mai întâi de toate, trebuie să știți că ei există, în Arad și pretutindeni în lume; ei sunt cei care, dincolo de problemele lor personale, dincolo de viața lor privată, găsesc timp și resurse psihice să se implice, la nesfârșit, și în rezolvarea problemelor celorlalți, sau în problemele comunității, de cele mai multe ori fără să pună întrebări, fără să judece și fără să se plângă. Ei sunt acolo unde este nevoie de o mână întinsă și ori de câte ori este nevoie de ea,  într-un moment de criză, înainte sau după acest moment… Și, în primul rând, voluntarii sunt acolo unde este nevoie de ei… Ați fi surprinși dacă ați afla de la ce vârstă poți să devii voluntar: căci unii abia dacă au finalizat ciclul primar ori pe cel gimnazial. În genere, voluntarii sunt adulți, tineri, studenți sau elevi, dinamici și plini de energie, dar, mai ales, sunt oameni capabili să-și exprime umanitatea, empatia, dragostea pentru viață și pentru valorile ei. Voluntariatul nu se mimează, nu se cumpără și nu se vinde: el se face din inimă pentru alte inimi, deci moneda lui e pur spirituală, căci nu caută nici laude, nici folos personal, nici afirmare pe plan social… Însă constituie, fără doar și poate, o experiență unică, aparte.

Lista de fapte a voluntarilor arădeni este lungă, la fel cum autentică este și implicarea lor în anul 2013: campanii umanitare, de prevenire anti-drog sau a violenței, munca sistematică de înfrumusețare a școlilor sau a grădinițelor de pe raza județului Arad, multiple și deseori dificile acțiuni de ecologizare, organizarea Zilei de 1 Iunie în Parcul copiilor, întâlnirile constante cu membrii Asociației Integra din Arad, cu bătrânii, sau cu copiii abandonați din secția de Pediatrie a Spitalului Județean Arad, or drumurile la Ineu, Pâncota, Macea, Sâmpetru German, Sâmbăteni, Livada care ascund tot atâtea proiecte umanitare ș cazuri sociale, școala de vară pentru copiii arădeni, diferitele parteneriate cu firme cunoscute din oraș, precum cel realizat cu magazinul Selgros, ori, și nu cel din urmă, parteneriatul realizat de curând cu Galleria Arad pentru Campania celor 1001 de cutii cu suflet, toate acestea reprezintă, ei bine, numai o parte din faptele voluntarilor de pe parcursul anului 2013… Ori vârful aisbergului…

Vorbele sunt de prisos atunci când ele nu pot reda efortul psihic, fizic și spiritual al voluntarilor noștri, efort care rămâne efectiv imposibil de cuantificat în parametri normali.                    De aceea, tot ce putem spune acum, la final de an 2013, este: LA MULȚI ANI, VOLUNTARI! BRAVO PENTRU TOT CEEA CE AȚI REALIZAT, PRIN VOI ÎNȘIVĂ, PRIN PREZENȚA ȘI MUNCA VOASTRĂ CÂND ȘI UNDE A FOST NEVOIE! MULȚUMIM PENTRU ZÂMBETELE PE CARE LE-AȚI ADUS CELOR CE AVEAU NEVOIE DE ELE, PENTRU CEEA CE AȚI LĂSAT ÎN URMĂ, DAR MAI ALES PENTRU CEEA CE ABIA DE ACUM ÎNAINTE URMEAZĂ SĂ FACEȚI!

 

                                                                        LAURA-LIA BĂLAJ – Voluntar A.N.A. Arad

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *