News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

traian igas

Potrivit celor declarate,  joi seara, de către Ministrul de Interne, Traian Igaş, decizia CCR privind neconstituționalitatea comasării alegerilor nu lasă altă cale decât organizarea unor alegeri separate, astfel că în iunie vor avea loc localele, iar în noiembrie cele parlamentare.
Ministrul de Interne, Traian Igaș, a apreciat joi seara la un post de televiziune, că, așa cum prevede Constituția României privind durata mandatului de parlamentar, alegerile parlamentare trebuie să fie organizate în noiembrie, dar potrivit deciziei CCR localele vor fi organizate în iunie, urmând a fi stabilită data.

„Sigur că deciziile Curții Constituționale trebuie respectate și acest lucru îl vom face și noi, vom respecta această decizie. În altă ordine de idei, e clar că ne îndreptăm spre alegeri separate. Și anume, în iunie vom avea alegerile locale – încă nu s-a stabilit data, urmează s-o stabilim. Și în noiembrie, categoric, vom avea alegeri parlamentare, așa cum prevede și Constituția României, anume că mandatul parlamentarului este de fix patru ani, deci alegerile parlamentare vor fi în luna noiembrie. În acest context, sunt convins că Opoziția, care a intrat în grevă în această săptămână, va trebui să revină la sentimente mai bune, să revină în Parlament să legiferăm”, a spus vicepreşedintele PDL.

Despre organizarea colegiilor uninominale, ministrul Igaș a afirmat că în PDL opiniile diferă, unii doresc perpetuarea acelorași colegii, alții, în vânătoarea pentru câștigarea unui candidat doresc împrăștierea localităților.

„Dacă discutăm de legea electorală, sunt voci și voci. Unele spun că să rămână colegiile așa, alții că să se modifice aceste colegii. Eu cred că pot fi luate în calcul ambele variante. Fie să rămână așa colegiile, și putem vedea că sunt județe – vă dau exemplul județul din care vin eu, Aradul – care au fost bine împărțite atunci când s-au făcut colegiile în 2008. Și o să vedem județe în care au fost împrăștiate localitățile în colegii, doar-doar o câștiga un candidat”, a apreciat ministrul de Interne.

În motivația deciziei CCR prin care s-a declarat neconstituțională legea privind comasarea alegerilor locale și parlamentare,  judecătorii au arătat că nu sunt întrunite motivele pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali, neexistând o stare de urgenţă sau o calamitate naturală, iar candidații care au pierdut localele nu mai pot participa la parlamentare, ceea ce contravine dreptului constituțional de a fi ales.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *