News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

ITM amendează agenţii economici care nu dau liber angajaţilor de sărbători ITM amendează agenţii economici care nu dau liber angajaţilor de sărbători
Please follow and like us:
Pin Share

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reaminteşte agenţilor economici că prima şi a doua zi de Paşti, precum şi ziua de 1 mai sunt decretate prin lege ca zile libere (art. 139 alin. 1 din Codul Muncii – L.53/2003).
De menţionat ar fi faptul că se acordă două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Salariaţilor care lucrează în astfel de unităţi trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În cazul în care agenţii economici nu se conformează acestor dispoziţii imperative sunt pasibili de amendă contravenţională de până la 10.000 de lei (art. 260 alin. 1 lit. g din Codul Muncii).

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *