News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

MEDICII DE FAMILIE NU VOR ELIBERA RETETE COMPENSATE SI BILETE DE TRIMITERE VINERI SI LUNI MEDICII DE FAMILIE NU VOR ELIBERA RETETE COMPENSATE SI BILETE DE TRIMITERE VINERI SI LUNI
Please follow and like us:
Pin Share

Medicii de familie nu vor elibera rețete compensate și nici bilete de trimitere vineri și luni, au declarat reprezentanții Societății Naționale a Medicilor de Familie și cei ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Medicii au decis însă să consulte vineri gratuit pacienții. „De zece ani suntem în situația de a semna ilegal contracte retroactive, un contract adițional se semnează în perioada în care încă este în vigoare contractul vechi. Vă anunț că astăzi este 1 aprilie și contractul vechi nu mai este valabil. Dorim să intrăm în normalitate și legalitate. (…) Această decizie a noastră (n.r. — proteste) — o parte dintre noi o vor menține, alții s-au speriat că au fost luați la telefoane om cu om. Această atenționare, acest avertisment dorește să spună că este nevoie de modificări legislative importante pentru contractul care urmează să fie semnat peste mai puțin de trei luni. (…) Nu am zis niciodată că nu vom semna actele adiționale, dar dorim să le semnăm legal — la timp”, a precizat, vineri, într-o conferință de presă, președintele SNMF, Rodica Tănăsescu.

Potrivit acesteia, pacienții susțin protestul medicilor de familie.

La rândul său, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a arătat că prin această formă de protest medicii doresc să se facă auziți.

„Prin această formă de protest ne dorim să fim auziți, să se știe că existăm și că aceasta este doar prima formă și una dintre forme. (…) Urgența majoră ajunge la spital, dacă este un acut ajunge la noi, avem aparate de urgență, rezolvăm, cele mai multe medicamente pentru afecțiunile acute oricum nu sunt compensate. Pentru urgențele febrile nu este nimic compensat. (…) Este un episod, va urma un nou episod în care vor fi implicați și pacienții”, a declarat vineri Doina Mihăilă.

Cele două organizații au lansat vineri și un document de poziție cu titlul „Medicina de familie nu este o prioritate la stabilirea bugetului și politicilor economice ale României, fără cabinetele noastre sistemul medical se prăbușește”, care va fi trimis către toate instituțiile de decizie din sănătate, dar și către Președinție.

„Bugetul total al Sănătății în 2016 este de 4,2% din PIB, dar din aceste procente doar 0,86% din PIB reprezintă contribuția statului. Restul de 3,34% din PIB reprezintă contribuțiile asiguraților în fondul de asigurări de sănătate. Cu alte cuvinte, statul decide să ofere servicii gratuite tuturor cetățenilor, însă se bazează pentru acoperirea acestor cheltuieli aproape exclusiv pe contribuția cetățenilor și angajatorilor care plătesc asigurările de sănătate către FNUASS”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, medicinei de familie îi este destinat 6% din bugetul FNUASS, care însă în acest an va ajunge la 5,75%.

SNMF și FNPMF au recomandat publicarea pe pagina CNAS trimestrial a numărului de puncte per capita și per serviciu realizate de cabinetele de familie pe județe.

„Am propus ca recomandare asumarea creșterii procentului alocat din fondul FNUASS la 12% pentru asistența medicală primară. Este absolut realist ceea ce cerem. Este o cifră europeană. Procentul nu înseamnă fond, înseamnă procent”, a spus Rodica Tănăsescu.

Astfel, medicii indică drept surse de finanțare taxa pe viciu, bugetul pentru cheltuieli administrative al CNAS care ar putea fi redus, redistribuirea fondurilor din alte sectoare, ministere către bugetul Sănătății.

Sursa: agerpres.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *