News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Medicii de familie nu vor sa se implice in distributia cardurilor de sanatate Medicii de familie nu vor sa se implice in distributia cardurilor de sanatate
Please follow and like us:
Pin Share

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au reafirmat, luni, că nu acceptă să se implice în distribuția cardurilor de sănătate rămase nedistribuite la nivelul caselor de asigurări județene și nici în acțiunile de distribuire ulterioare.

Așa cum am argumentat în numeroase rânduri și cum se poate observa în documentele încărcate pe pagina de web a SNMF (www.snmf.ro/card), distribuirea cardului trebuie să fie finalizată de către CNAS. Cardul de asigurat este proiectul acestei instituții, nu al medicilor de familie. Cardul reprezintă un document de identificare care, conform legii, poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS). Cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceștia, care nu poate include terți. În acest sens reiterăm necesitatea existenței unui contract între asigurat și asigurător, contract care să conțină obligațiile și drepturile fiecărei părți contractuale„, se arată într-un comunicat emis de cele două organizații ale medicilor de familie.

Potrivit medicilor, distribuirea cardului de sănătate nu este activitate medicală și nu este în concordanță cu curriculumul de pregătire în medicina familiei.

Reprezentanții medicilor de familie consideră că atâta vreme cât cardul preia toate „disfuncționalitățile SIUI” (Sistemul Informatic Unic Integrat), el nu poate fi utilizat ca dovadă a calității de asigurat, ci are „doar rolul de a valida” consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu CNAS (cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii etc.).

Datele medicale ale pacienților se vor afla în curând în dosarul electronic de sănătate. De aceea, considerăm că inscripționarea cardurilor este o activitate birocratică, cronofagă și inutilă. Nu vom înlocui consultațiile cu inscripționarea cardului, așa cum am precizat de nenumărate ori că nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, în defavoarea actului medical. În concluzie, respingem ferm această nouă inițiativă a CNAS de a împovăra medicii de familie cu activități administrative (distribuirea cardurilor) în detrimentul consultațiilor medicale„, spun medicii de familie.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase, a explicat că  distribuirea cardurilor de sănătate care nu au ajuns încă la asigurați prin intermediul medicilor de familie reprezintă un demers în folosul pacienților, potrivit Agerpres.

Vorbim despre aproximativ un milion de carduri care nu au putut fi distribuite prin servicii poștale. Noi sperăm că medicii de familie vor înțelege că acest demers este făcut în folosul asiguraților. Ne-am gândit că este mai simplu ca asiguratul să nu mai facă un drum în plus decât să facă un drum la casa de asigurări pentru a ajunge tot la medicul de familie unde ar solicita un serviciu medical.

Fiecare asigurat se duce la medicul de familie fie că îi cere un serviciu, fie că îi cere o trimitere la un medic specialist. Dacă vorbim de aproximativ un milion de carduri, practic vorbim despre un număr foarte mic de carduri care să le revină medicilor de familie pentru a le fi distribuite. Peste 90% din carduri au fost distribuite prin servicii poștale. Este o diferență de aproximativ un milion de carduri și ar fi păcat ca oamenii să fie puși pe drumuri, să meargă ca casa de asigurări pentru ca mai apoi să meargă la medicul de familie pentru un serviciu medical„, a explicat Mihaela Tănase.

Aceasta a declarat că asiguratul va merge la medicul de familie să își ridice cardul doar cu ocazia solicitării unui serviciu medical și nu va merge „expres” doar pentru a-și cere cardul.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/medicii-de-familie-nu-accepta-sa-se-implice-in-distribu-ia-cardurilor-de-sanatate_193438.html#ixzz3Nyhnb7Ka

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *