News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Miting de protest al transportatorilor, pe data de 2 noiembrie Miting de protest al transportatorilor, pe data de 2 noiembrie
Please follow and like us:
Pin Share

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) va organiza, pe 2 noiembrie, un miting de protest în fața Guvernului, la care vor participa 6.000 de autovehicule.

„Mitingul de protest are 5 teme principale, de care Guvernul României este direct responsabil. Important de reținut este că nu cerem subvenții, nu cerem măriri de salariu, nu afectăm Bugetul Statului Român cu cerințele noastre, ba din contră, cerem reglementări ale unor legi, prin Ordonanță de Urgență, pentru a se stopa abuzurile unor grupuri de interese din Parlamentul României care au modificat legi pentru a permite ca activitatea de transport să fie piratată”, precizează reprezentanții COTAR într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Potrivit acestora, pirateria în transportul de persoane a devenit o activitate tolerată și nesancționată de autoritățile române, iar lipsa de implicare a autorităților române a permis, în decursul ultimilor ani, dezvoltarea unui fenomen al transportului regulat de persoane fără licență, în mod ilegal, dar nesancționat, cu orare afișate și stații de preluare a clienților, în mod clar stabilite.

„Astfel de firme care desfășoară activități ilegale au ajuns să-și promoveze serviciile și prin reclame și spoturi publicitare: ‘Peste 40.000 de clienți și mai mult de 2.000.000 Km anual parcurși în siguranță ne recomandă ca cea mai bună și sigură companie de transport’. Lipsesc din această prezentare două cuvinte cheie, care ar trebui să preocupe serios autoritățile române: ilegal și evazionist”, spun reprezentanții COTAR.

Aceștia susțin că Legea taximetriei conține în mod deliberat formulări evazive și incomplete, pentru a permite „grupurilor de interese apropiate unor interesați”, să profite de o legislație lacunară și făcută cu dedicație.

„Această lege a fost modificată astfel încât să le permită unor „grupări” să desfășoare activități de taxi în alte localități, în afara zonei în care taximetriștii au licență de funcționare. În prezent sunt mii de taxiuri cu licență în localitățile din jurul Bucureștiului, dar care, în realitate își desfășoară activitatea în Capitală. Parlamentarii care au avut interese au modificat OUG 34/2010 prin legea 168/2010, chiar și în acest an, făcând schimbări exact la acel articol care permitea organelor de control să elimine activitatea neautorizată, ilegală din această activitate”, mai afirmă transportatorii.

Potrivit reprezentaților COTAR, activitățile ilegale și evazioniste de transport persoane în regim taxi, prin folosirea unor platforme informatice (de tipul UBER), încalcă dreptul la concurență loială și care conduc la dispariția activității de taxi în condiții legale.

„Mai mult, din informațiile pe care le-am obținut de la Poliția Română, cei care practică acest tip de transport pot face și victime printre clienți, pentru că nimeni nu îi controlează. Victimele pot fi păcălite prin serviciile improprii care le sunt oferite și pentru care nu pot depune plângere la o autoritate a statului, pentru că UBER nu intră sub incidența niciunei legi pentru protecția consumatorului. Dar mai pot fi și victime de tâlhărie, viol sau chiar omor, pentru că nimeni nu verifică identitatea și activitatea anterioară a celor care intră în acest sistem. Astfel, activitățile gen UBER sunt servicii periculoase pentru populație, pe care parlamentarii le-au permis, în detrimentul siguranței cetățenilor. Toți actorii din piața de transport persoane trebuie să se autorizeze conform legilor in vigoare, în caz contrar sunt ‘pirați'”, se mai menționează în comunicat.

Legea românească, susțin transportatorii, trebuie să protejeze activitățile legale și să găsească mijloace de descurajare a activităților ilegale.

„Dacă acest lucru nu se întâmplă, putem înțelege că diverși parlamentari au inițiative legislative care stimulează „ciubucăreală” în aceste activități, având, cel mai probabil,anumite interese . Așa s-ar putea explica existența proiectului legii Co-voiajării, a deputatului PSD Lucian Șova”, mai spun reprezentanții confederației.

COTAR solicită, de asemenea, pentru utilizatorii de licențe de taxi, dobândirea dreptului de proprietate a licenței de taxi, la cerere, așa cum se întâmplă în țări civilizate, în toată Uniunea Europeană din care facem parte. Suntem cetățeni europeni și ne vrem și drepturile, nu numai obligațiile.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *