News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Cum absolventii ies pe banda rulanta, locurile de munca sunt din ce in ce mai putine, iar situatia economica actuala favorizeaza disponibilizarile. Rezultatul? Un val de someri gata sa ia cu asalt ghiseele de somaj…

Piata locurilor de munca este dictata acum de prevederile Noului Cod al Muncii, care vine cu cateva schimbari vizibile in ceea ce priveste modul de desfasurare al perioadelor de proba, situatia proaspetilor absolventi sau, la polul opus, al celor concediati.

In cazul perioadelor de proba, viitorul angajator are timp sa se decida timp de 90 de zile pentru cei care au aplicat pentru functiile de executie si 120 de zile pentru cele de conducere. Si absolventii de studii superioare vor trebui sa treaca de o initiere, mai bine zis cea de stagiatura, cam 6 luni de la debutul in viata profesionala.

Fisa postului la nevoie se cunoaste

Fisa postului va fi oglinda activitatii tale de la job si va evidentia atat progresele cat si regresele sau, mai grav, ineficienta. O fisa de post patata s-ar putea chiar sa te coste jobul, mai ales daca seful nu se arata prea ingaduitor la greselile tale. Chiar daca, din punct de vedere social, conjunctura actuala nu este una prea roz, nu mai miza pe acest lucru. Conform noului Cod, principalul criteriu de selectare a celor ramasi in jocul job-ului va fi bazat pe performanta si nu neaparat pe considerente sociale – astfel, fisa postului devine un pion important pe masa de sah a disponibilizarilor.

In cazul in care vei fi concediat din motive ce nu tin strict de tine, preavizul se incadreaza in 20 de zile lucratoare, perioada in care ai timp sa stergi de praf CV-ul si chiar sa organizezi o sedinta foto pentru a iesi cat mai bine in poza din dosarul cu aptitudini, experiente si competente mai mult sau mai putin cosmetizate. In schimb, daca ai trecut de focul concedierilor in masa si ai ochit un alt loc de munca, atunci trebuie sa stii ca perioada de preaviz in caz de demisie este de maxim 20 de zile lucratoare pentru functii de executie si de 45 de zile pentru cele de conducere. In ceea ce priveste solidaritatea pe care o manifesti fata de locul tau de munca si activitatea pe care o solicita, faptul ca prestezi si munca suplimentara iti aduce un bonus in ore libere platite, cam in termen de 60 de zile dupa efectuarea acesteia.

O noutate in ceea ce priceste noile prevederi ale Codului tine de activitatile profesionale desfasurate pe timp de noapte si care beneficiaza de cateva bonusuri. Astfel, daca esti o persoana nocturna si nu te prinde somnul in intervalul 22-6 dimineata, job-ul tau de noapte iti poate aduce fie un bonus salarial de 25%, fie o reducere cu o ora a programului de lucru.

Cum dupa o perioada de munca intensa este binevenita si o vacanta, afla ca angajatorul va trebui sa iti puna deoparte cate 10 zile consecutive de concediu, timp in care sa iti reincarci bateriile si sa te intorci cu forte proaspete de munca.

Munca in folosul ilegalitatii

Legea s-a gandit si la angajatorii care prefera sa evite ITM-ul si sa nu declare contractele de munca, iritati probabil de plata impozitelor: cei care au pana la 5 angajati la negru risca sa primeasca pentru fiecare in parte o amenda cuprinsa intre 10.000-20.000 de lei, iar in situatii mai grave se poate ajunge pana la 1-2 ani de inchisoare.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Daniel Ioan Lungu, alaturi de invitatul sau, ofera informatii interesante legate de noul Cod al Muncii.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *