News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Presedintele CJA, Nicolae Iotcu, practica un comision de 2% spaga Presedintele CJA, Nicolae Iotcu, practica un comision de 2% spaga
Please follow and like us:
Pin Share

Planul de fraudare a licitației pentru achiziționarea de echipamente medicale necesare Spitalului Județean Arad a fost pus la punct de către președintele CJ Arad, Nicolae Ioțcu, și de ceilalți implicați, încă din 2011, reiese din rechizitoriul prin care acesta a fost trimis în judecată, ieri, de către DNA Timișoara pentru trafic de influență.

Toate demersurile au pornit după o ședință din biroul lui Ioțcu la care au participat mai mulți angajați ai instituției și reprezentanți ai firmei Medicare Tehnics. „Urmare a acestor angajamente informale, martorul Totolici Bogdan – manager la S.C.J.U. Arad, a primit sarcina de a identifica necesarul de aparaturi medicale în valoare de maxim 1.000.000 euro, sens în care inițial a întocmit în numele S.C.J.U. Arad referatul nr. 14266/27.10.2011, înregistrat la C.J. Arad cu nr. 15854/27.10.2011, prin care justifica achiziția de aparaturi medicale evaluate la suma de 999.970 euro, după care, prin adresele din datele de 09.12.2011 și 22.12.2011, se justifica achiziția de aparaturi medicale evaluate la suma de 967.270 euro”, se arată în rechizitoriu.

În perioada în care se întocmeau caietele de sarcini, directorul tehnic Adrian Nedelciu, desemnat iniţial de Ioţcu să se ocupe de toate detaliile afacerii, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii firmei agreate într-un restaurant din apropierea CJ Arad, unde s-au stabilit condiţiile cele mai favorabile pentru câştigarea licitaţiei. După aprobarea hotărârii și întocmirea referatului de necesitate se lucra la întocmirea caietului de sarcini și a fișei de date a achiziției, dar nu se concretiza nimic. A urmat o întâlnire la restaurant, în care Nedelciu a comunicat că firma trebuie să plătească 5% din valoarea contractului dacă doreşte deblocarea situaţiei, anunţând că vorbeşte în numele lui Ioţcu. Discuţia s-a purtat între patru ochi, pe holul restaurantului, între baie și lift, pentru a se asigura că nu sunt interceptaţi. Ulterior, într-o discuţie cu denunţătorul Cristian Drăgan, Nedelciu a confirmat procentul şi discuţiile purtate cu Ioţcu şi cei de la Medicare Technics, afirmând „5%, ştiu io! […] Da, mi-o zis. Mi-o zis. […] Mai bine 2% din 10 milioane de euro, decât 10% din o sută de mii”. Precauţiile pe care preşedintele CJ Arad şi le-a luat au fost prezentate pe larg în rechizitoriu, remarcându-se faptul că Ioţcu încerca să vorbească cât mai puţin despre bani şi cât mai codificat, uneori nelăsându-şi interlocutorul nici măcar să termine cuvântul. În timpul discuţiei purtate cu denunţătorul Cristian Drăgan la locuinţa acestuia, unde a primit prima tranşă de 35.000 lei, vicepreşedintele CJ Arad i-a făcut o solicitare surpriză.

„Cu privire la cei 10.000 de euro pe care trebuia să-i mai primească de la martorul Drăgan Cristian în cursul zilelor următoare, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae i-a dispus martorului să predea o parte şi subordonatei lor Puia Diana Otilia, pentru ca aceasta să aibă posibilitatea de a achita o amendă ce i-a fost aplicată de ANRMAP. Concret, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a scris numele martorei Puia Diana pe o bucată de hârtie şi după ce a arătat denunţătorului Drăgan Cristian numele martorei, inculpatul s-a interesat dacă «La asta […] Ştii că are o datorie pentru…[…] Şi cu ea ai închis» (vol.II, f.147), martorul întrebându-l pe inculpatul Ioţcu dacă doreşte să-i dea subordonatei Puia contravaloarea amenzii din banii pe care trebuia să-i mai remită inculpatului Ioţcu, acesta din urmă confirmând «Da, te rog!», ceea ce demonstrează nu doar faptul că a înţeles pe deplin ceea ce i-a explicat martorul denunţător în legătură cu situaţia «încasării» foloaselor infracţionale în numele inculpatului Ioţcu, ci şi că acesta dispunea asupra felului în care se împart aceşti bani, chiar dacă ulterior şi-a însuşit întreaga sumă de 10.000 euro, cu ocazia constatării infracţiunii flagrante din data de 24 iulie 2015”, se arată în rechizitoriu.

Înainte de a lua plicul cu cei 10.000 de euro, Ioţcu a întrebat dacă au fost opriţi banii pentru plata amenzii, răspunzându-i-se că plata se va face din următoarea tranşă de 20.000 de euro care urma să fie încasată de la firma de echipamente medicale.

Citeste mai mult pe: http://www.pressalert.ro/2015/08/filosofia-spagii-in-epoca-iotcu-la-cj-arad-mai-bine-2-din-10-milioane-de-euro-decat-10-din-o-suta-de-mii-vezi-ce-plata-incredibila-trebuia-facuta-din-spaga/

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *