News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Regizorul filmului „Moromeţii”, Stere Gulea, vine la Arad! Regizorul filmului „Moromeţii”, Stere Gulea, vine la Arad!
Please follow and like us:
Pin Share

Asociaţia Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021 îl aduce la Arad, sâmbătă, 30 mai, pe unul dintre cei mai importanţi regizori români – Stere Gulea. De numele său se leagă pelicule ca „Apa ca un bivol negru” (1970), „Iarba verde de acasă” (1977), „Castelul din Carpaţi” (1981), „Ochi de urs” (1983), „Moromeţii” (1987), „Piaţa Universităţii – România” (1991), Vulpe – vânător (1993), „Stare de fapt” (1995), „Hacker” (serial TV) (2003), „Weekend cu mama” (2009), „Sunt o babă comunistă” (2013), „Rădăcini” (2013).

Stere Gulea a semnat şi scenariul pentru patru filme: Moromeţii, Sunt o babă comunistă, „Ochi de urs”, „Sub pecetea tainei”.

Într-un interviu acordat ziarului bucureştean Adevărul, în anul 2010, Sterea Gulea declara că îşi doreşte să realizeze partea a doua a filmului Moromeţii, tot cu Victor Rebengiuc în rolul principal. „Cred că ne identifică sau, cel puţin eu sunt identificat cu acest film, asta e clar. Mă bucur că domnul Rebengiuc, care este un mare actor şi care a făcut şi alte roluri mari în cariera lui, este identificat cu filmul ăsta pe care i l-am propus eu. În ce măsură greşeşte publicul? Un răspuns vanitos ar fi că nu greşeşte” – declara maestrul, la vremea respectivă. Între timp a regizat însă un alt mare succes, „Sunt o babă comunistă”, după un roman al lui Dan Lungu.

Stere Gulea este unul dintre regizorii români de dimensiune europeană. Îl aducem la Arad pentru conferinţa «Cultura ca ghimpe în coastă», unde va dialoga cu un alt important om de cultură, pianistul şi compozitorul Dan Grigore, şi cu politologul Sever Voinescu. Competiţia în care participăm accentuează dimensiunea europeană a Aradului, respectiv tendinţa noastră de a ne raporta la spaţiul european şi a de integra valorile europene în cultura Aradului”, a declarat Andrei Ando, director executiv al Asociaţiei Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021.

Stere Gulea va fi prezent la Arad sâmbătă, 30 mai, de la ora 11.30. Locul conferinţei urmează să fie stabilit zilele următoare.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *