News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Simona Stan: ”PSD să nu mai tergiverseze Legea privind concediul de maternitate și creșterea indemnizațiilor pentru mame” Simona Stan: ”PSD să nu mai tergiverseze Legea privind concediul de maternitate și creșterea indemnizațiilor pentru mame”
Please follow and like us:
Pin Share

Președintele Organizației Județene a Femeilor Liberale din Arad (OFL Arad), consilierul județen Simona Stan, spune că este foarte important ca PSD să nu mai tergiverseze Legea privind concediul de maternitate și creșterea indemnizațiilor pentru mame, inițiativă care ar fi trebuit să fie supusă votului final miercuri, în Camera Deputaților.

„România se confruntă cu o problemă gravă din punct de vedere al demografiei, un subiect care ar trebui să depășească barierele politice. Tocmai în acest sens, cred că este foarte important ca PSD să nu mai tergiverseze Legea privind concediul de maternitate și creșterea indemnizațiilor pentru mame, o inițiativă care ar fi trebuit să fie supusă votului final miercuri, în Camera Deputaților. În acest context, PNL cere ca votul asupra proiectului să fie dat cât mai repede, pentru că, deși decizia trebuia luată miercuri, președintele Comisiei de Muncă (PSD) a întârziat cu redactarea raportului favorabil adoptat, cu amendamente. Constatăm că PSD își păstrează aceeași abordare duplicitară și politicianistă, pe de o parte clamând apărarea intereselor sociale, pe de altă parte acționând pentru amânarea măsurilor cu impact. Se pare că Legea nu a fost supusă votului în Cameră pentru că pentru PSD această lege nu s-a dovedit la fel de importantă precum Legea defăimării a lui Dragnea. Pentru PNL, combaterea declinului demografic este o prioritate zero. Populația Românie a ajuns la nivelul din 1966, cu o rată de scădere care echivalează cu dispariția a două orașe mici în fiecare an. Tinerii (0-14 ani) sunt depășiți de populația de peste 65 de ani, declin care a fost etichetat de specialiști drept «iarna demografică». Dublarea alocațiilor pentru copii, obținută de PNL anul trecut, s-a înscris în aceeași linie de gândire. Și în acel moment abordarea PSD a fost evazivă, dovedind că judecă problema exclusiv în cheie electorală și politică”, spune Simona Stan.
În același timp, președintele OFL Arad spune că oficialitățile responsabile nu-și mai pot permite să stea cu mâinile în sân și că este fundamental ca părinții să fie încurajați și susținuți atunci când își doresc copii.
„Oficialitățile responsabile din România nu își mai pot permite să stea cu mâinile în sân. Cei care fac acest lucru acționează în mod tacit pentru disoluția idee de națiune română. În acest scop, PNL a promovat o serie de amendamente de natură să susțină familia și să stimuleze natalitatea, cu impact pe condițiile concediului de maternitate și a nivelului indemnizației pentru creșterea copiilor. Este fundamental ca părinții, în special cei din familiile tinere active, să fie încurajați și susținuți atunci când își doresc copii. Principala modificare constă în eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului, impus până acum. Se adaugă acordarea indemnizației pe perioada până când copilul împlinește 2 ani. Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Indemnizație se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată. În situația în care se decide să se întoarcă în câmpul muncii, părintele va primi un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din indemnizația minimă stabilită. Nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară carantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere. Prin amendamentele formulate susțin, pe de o parte mama și familia, iar pe de altă parte reîntoarcerea mamei în câmpul muncii atunci când aceasta consideră că este momentul oportun. Legea trebuie să intre în vigoare la 1 iulie 2016! Urgența este evidentă, iar Guvernul trebuie să se ocupe de rectificarea bugetară aferentă susținerii acestor măsuri. Banii folosiți pentru susținerea acestei măsuri reprezintă, în realitate, o investiție în viitorul României”, a mai spus președintele Organizației Județene a Femeilor Liberale din Arad (OFL Arad), Simona Stan.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *