News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Pe final de an, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad sunt în lucru trei proiecte – trei spectacole ce vor ieşi la rampa în mai puţin de două luni.

Astfel, la această oră se repetă pentru două spectacole la sala mare şi unul la sala Studio, ele fiind realizate de trei tineri regizori foarte talentaţi şi foarte bine cotaţi în lumea teatrală românească.  Primul dintre acestea va avea premiera în data de 18 decembrie, la sala Studio, fiind vorba despre „Humpty Dumpty“, în regia lui Bobi Pricop.

Un tânăr regizor, din „noul val“

Bobi Pricop face parte din „noul val“ al regiei de teatru româneşti, fiind format la ceea ce se poate numi o adevărată şcoală de teatru – Teatrul ACT din Bucureşti, condus de Marcel Iureş. Spectacolul său „Jocuri în curtea din spate“, realizat după piesa cu acelaşi nume a scriitoarei israeliene Edna Mazya, a atras imediat atenţia criticii de specialitate, care vede în Bobi Pricop un tânăr regizor cu un potenţial enorm, care se apleacă asupra unui text cu inteligenţa şi sensibilitatea caracteristică oamenilor născuţi pentru teatru. Pentru sala Studio a teatrului arădean, Bobi Pricop a venit cu o propunere foarte interesantă şi tentantă, totodată: „Humpty Dumpty“, una dintre piesele celebrului actor şi autor american Eric Bogosian. Aşadar, în data de 18 decembrie, TCIS Arad va prezenta publicului un spectacol de o factură nouă, cu partituri foarte ofertante pentru actori, desprins din marea dramaturgie contemporană americană.

Versul elisabetan, într-o „croială de lux“

Cea de a doua producţie la care se lucrează acum în teatrul arădean va purta o semnătură foarte cunoscută publicului nostru – cea a regizorului Dan Vasile. Cu o carte de vizită excelentă, Dan Vasile revine acum pentru a treia oară pe scena arădeană, după spectacolele sale de succes „Steaua fără nume“ şi „Tartuffe“. Dan Vasile ne promite tuturor o comedie savuroasă, „A douăsprezecea noapte“ a lui William Shakespeare fiind un text pe care regizorul îl lucrează acum cu o febrilitate şi o dorinţă de succes cu totul şi cu totul aparte. „Eu sunt ca un fel de „croitor de lux“, mărturiseşte regizorul, atunci când face referire la spectacolul pe care îl realizează acum şi la actorii cu care lucrează. „Adaptez fiecare rol actorului, şi nu invers“, mai spune el, precizând că versul elisabetan rostit în acest spectacol va fi de un firesc absolut, dar şi o demonstraţie a virtuozităţii actorilor noştri. „A douăsprezecea noapte“ se anunţă a fi de pe acum o comedie extraordinară, cu un tonus aparte, premiera fiind programată pentru data de 15 ianuarie a anului viitor.

Cel mai jucat text american – pe scena arădeană

La această oră, cel mai jucat text pe scenele de teatru din Statele Unite ale Americii este „Dovada“, al lui David Auburn. Asupra lui s-a aplecat cunoscutul regizor Alexandru Berceanu care, la rândul său, revine pentru a treia oară în teatrul arădean (după „Blestemul muritorilor de foame“ şi „Codrii“). „Dovada“ este o piesă de o foarte mare valoare artistică, tocmai de aceea fiind „încercat“ de foarte mulţi regizori  ai teatrului american. Regizorul mărturiseşte că se bucură enorm de faptul că are din nou ocazia să lucreze la Arad cu actori pe care îi preţuieşte în mod special, cum sunt „Ovidiu Ghiniţă, căruia rolul îi vine ca o mănuşă“ sau cu „Cecilia Donat care are şansa unui rol extraordinar de bine scris şi de provocator“ – mărturiseşte Alex Berceanu. De altfel, din distribuţia spectacolului mai fac parte şi Carmen Vlaga Bogdan, Alex Mărgineanu şi Florin Covalciuc, fiecare dintre ei având şansa de a mai fi lucrat înainte cu acest regizor. Premiera spectacolului „Dovada“ va avea loc în data de 30 ianuarie, în sala mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *