News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Punctul de operare aeriană SMURD de la Aeroportul  International Arad, care deservește șase județe, are in dotare începând de sâmbătă, 3 martie, un elicopter nou. Elicopterul este achiziționat de Ministerul Sănătății si îl va înlocui pe cel al Ministerului Administratiei si Internelor, care a acționat din luna noiembrie 2011, de când baza aeriană a devenit operațională.

Elicopterul EC 145 a devenit operational incepand de sambata, 3 martie, în punctul aerian SMURD de la Arad si este unul dintre cele mai performante pentru intervenții în cazuri de urgență. Valoarea noului elicopter este de 6 milioane de euro, banii provenind din donațiile făcute la Fundația pentru SMURD. „EC145 este unul dintre cele mai performante elicoptere din clasa elicopterelor uşoare. Este dotat cu avionică de ultimă generaţie, care permite o navigaţie în siguranţă. Partea de aerodinamică şi de motorizare fac din el un elicopter de top. A costat peste 6 milioane de euro cu toată aparatura medicală şi dotările aferente. Este cumpărat de Ministerul Sănătăţii şi transferat Ministerului de Interne pentru operare. Elicopterul a stat 50 de ore în anumite teste de anunduranţă, un fel de teste de rodaj pentru obişnuirea piloţilor cu acest elicopter”, a precizat generalul de brigadă Dorel Grădinaru, șeful Inspectoratului General al Aviației.

Fostul ministru al Administrației și Internelor, senatorul Constantin Traian Igaș, a făcut sâmbătă un zbor cu noul elicopter SMURD, alături de el aflandu-se si Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad.

Traian Igaș, care în calitate de ministru MAI a fost prezent, anul trecut, la inaugurarea punctului de operare aeriană SMURD de la Arad, a precizat că prima intervenție a fost făcută la Pecica, acolo unde domiciliază. „Întâmplarea face că prima solicitare a venit din oraşul Pecica, acolo unde locuiesc eu şi chiar ultima intervenţie care s-a făcut astăzi a avut loc tot în Pecica. Din păcate, cel pentru care a fost solicitată intervenţia a decedat. Este regretabil când eşti într-o acţiune să nu poţi să salvezi viaţa omului. Astăzi am făcut o cursă până la Spitalul Judeţean Arad. Am aterizat împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean în curtea unităţii medicale pentru a vedea care sunt condiţiile de intervenţie și am constatat că sunt bune. Încă se mai lucrează la amenajarea platoului pentru aterizare-decolare din curtea spitalului dar, practic, în momentul de faţă se poate opera fără niciun fel de probleme în curtea spitalului“, a spus Traian Igas.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a spus că, în prima jumătate a acestui an, vor începe investiţiile finanţate din bugetul judeţului pentru modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Proiectul, în valoare de 260.000 de lei cuprinde atât extinderea UPU, cât şi amenajarea platformei pentru aterizarea-decolarea elicopterului.

Prefectul Calin Bibart a facut un bilant al interventiilor  elicopterului SMURD din luna noiembrie 2011 si pana in prezent. „De la inaugurarea punctului de operare, elicopterul MAI a intervenit la 53 de cazuri, dintre care 16 în intervalul noiembrie – decembrie 2011 şi 37 în ianuarie – februarie 2012. S-a operat pe raza judeţelor Arad, Timiş, Bihor, Hunedoara şi Caraş Severin. Dupa cum se poate vedea din statistici, elicopterul si-a dovedit din plina utilitatea pentru toata zona de vest.” , afirma prefectul Calin Bibart. Elicopterul a intervenit la urgenţele de grad zero: accidente rutiere, pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare şi neurologice, copii şi o gravidă. De asemenea, s-au efectuat 13 intervenţii primare, inclusiv la accidente cu multiple victime şi pacienţi încarceraţi şi 40 de intervenţii secundare cu transportul pacienţilor la Timişoara, Sibiu şi Cluj.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *