News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

UN PROIECT INTERZICE PARCAREA AUTOVEHICULELOR PE TROTUARE UN PROIECT INTERZICE PARCAREA AUTOVEHICULELOR PE TROTUARE
Please follow and like us:
Pin Share

Parcarea mașinilor pe trotuar va putea fi permisă numai dacă se păstrează un culoar de minim doi metri pentru circulația pietonilor, potrivit unui proiect de lege care se află în dezbatere publică la Senat.

Totodată, conform proiectului, parcările de pe trotuare trebuie marcate de administratorii drumurilor publice.

„Administratorul drumului public poate permite oprirea, staționarea sau parcarea unui vehicul pe trotuar, parțial sau total, numai cu respectarea marcajului și numai dacă rămâne liber cel puțin un culoar de minim doi metri lățime înspre marginea opusă părții carosabile destinat circulației pietonilor”, se arată în proiectul de lege care completează Ordonanța 63/2002 privind circulația pe drumurile publice, proiect inițiat de senatorul independent Valeriu Todirașcu.

Circulația pietonilor și a persoanelor cu dizabilități care utilizează cărucioare cu rotile pe drumurile publice ale României a devenit „un calvar” din cauza autovehiculelor staționate sau parcate pe trotuare, se arată în expunerea de motive.

Conform acesteia, de multe ori pietonii, inclusiv copiii, însoțiți sau nu de părinți, sunt nevoiți să utilizeze partea carosabilă a drumurilor publice supunându-se riscului accidentelor rutiere, iar reglementările legislative sunt necorespunzătoare, permițând oprirea și parcarea autovehiculelor dacă rămâne un spațiu de un metru pentru pietoni.

„Acest spațiu de numai un metru este evident insuficient chiar pentru deplasarea a doi pietoni în același sens sau în sensuri opuse și cu totul necorespunzător pentru deplasarea cu un cărucior de copii sau deplasarea persoanelor cu dizabilități în cărucioare cu rotile dacă se întâlnesc două astfel de vehicule. De cele mai multe ori însă nici acest spațiu nu este lăsat liber și părinții cu cărucioare cu copii sunt nevoiți să se deplaseze pe spațiul carosabil, periclitând viața lor și a copiilor lor. În plus rezervarea unui spațiu suficient pe trotuar este necesară și pentru acțiunile ambulanțelor și pompierilor. Pe acest spațiu pietonal de pe trotuare trebuie să fie posibilă deplasarea tărgilor cu răniți însoțite de paramedici care acordă primul ajutor și utilajelor pompierilor. Cum s-ar putea acorda primul ajutor într-un accident colectiv ca cel din Colectiv pe o stradă unde autovehiculele ar fi parcate până lângă pereții clădirilor?”, a completat Todirașcu în expunerea de motive.

Proiectul de lege se va afla în dezbatere publică pe site-ul Senatului până la începutul lunii februarie.

Sursa: agerpres.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *