News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

UNICEF aniversează 70 de ani de activitate desfăşurată necontenit în beneficiul celor mai vulnerabili copii din lume UNICEF aniversează 70 de ani de activitate desfăşurată necontenit în beneficiul celor mai vulnerabili copii din lume
Please follow and like us:
Pin Share

Cu ocazia celei de-a 70-a aniversări de la înfiinţarea sa, UNICEF celebrează imensele progrese realizate pentru copiii lumii şi relansează apelul urgent de a ajuta milioanele de copii ale căror viaţă şi viitor sunt ameninţate de conflicte, crize, sărăcie, inegalitate şi discriminare.

„UNICEF a fost creat după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a oferi ajutor şi speranţă tuturor copiilor aflaţi în situaţie de risc sau în dificultate, indiferent de ţara în care trăiau sau de rolul jucat de statul respectiv în timpul războiului. Misiunea noastră are un caracter la fel de stringent şi de universal şi astăzi,” a afirmat Directorul Executiv al UNICEF, Anthony Lake. „Având în vedere că, în lume, sunt atât de mulţi copii care au nevoi atât de mari, ne reînnoim angajamentul de a obţine rezultate pentru fiecare copil.”

Organizaţia a fost creată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a ajuta copiii din Europa, China şi Orientul Mijlociu în perioada postbelică. Finanţată integral de contribuţiile voluntare ale guvernelor, societăţii civile, sectorului privat şi cetăţenilor, a reuşit să-şi extindă rapid activitatea, iar în 1955 desfăşura deja activităţi pentru copii în peste 90 de ţări.

Astăzi, UNICEF este cea mai mare organizaţie pentru copii din lume, fiind activă alături de partenerii săi în 190 de ţări şi teritorii şi urmărind să asiste fiecare copil, cu ajutorul a 13.000 de angajaţi implicaţi la nivel naţional şi internaţional.

Permanentele demersuri realizate de UNICEF în cele mai dure locuri din lume au permis înregistrarea unor progrese remarcabile pentru copii în ultimele decenii. Numărul copiilor care mor înaintea vârstei de cinci ani a scăzut cu peste jumătate în ultimii 25 de ani. Sute de milioane de copii au fost scoşi din sărăcie. Rata necuprinderii în educaţie a copiilor de vârsta ciclului primar a scăzut cu peste 40% faţă de 1990.

• În anii 1940, UNICEF a oferit alimente de urgenţă, în principal sub formă de lapte, copiilor din Europa postbelică. În 2015, organizaţia şi partenerii săi au tratat 2,9 milioane de copii din lumea întreagă de malnutriţie acută severă.

• În anii 1950, UNICEF a demarat primele sale campanii de imunizare, ce au vizat boli precum tuberculoza şi framboesia. În 2015, organizaţia a achiziţionat 2,8 miliarde de doze de vaccin şi, împreună cu partenerii săi, a contribuit la protejarea împotriva unor boli fatale a 45% dintre copiii lumii cu vârste sub 5 ani.

• În 1953, UNICEF a lansat primele sale programe din domeniul apei, salubrităţii şi igienei. Între 1990 şi 2015, 2,6 miliarde de persoane au obţinut acces la surse mai bune de apă potabilă, iar 2,1 miliarde la instalaţii sanitare de mai bună calitate.

• În 1961, UNICEF şi-a extins programele pentru a se concentra şi asupra educaţiei copiilor. În 2015, UNICEF şi partenerii săi au oferit acces la educaţie de bază formală sau informală unui număr de 7,5 milioane de copii cu vârste între 3 şi 18 ani.

• În 1989, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Convenţia cu privire la drepturile copilului, ce prevede ca toţi copiii să fie înregistraţi la naştere pentru a li se stabili identitatea în conformitate cu legea, apărându-le astfel drepturile. În 2015, UNICEF a contribuit la înregistrarea a peste 9,7 milioane de naşteri în 54 de ţări.

• În 1998, UNICEF a devenit membru fondator al Parteneriatului pentru eliminarea malariei, ce vizează sprijinirea tratamentului şi a cercetării în domeniul malariei şi extinderea măsurilor preventive, cum ar fi plasele de pat împotriva ţânţarilor tratate cu insecticide cu acţiune prelungită. În 2015, UNICEF a achiziţionat 22,3 milioane de plase de pat împotriva ţânţarilor menite să protejeze copiii şi familiile din 30 de ţări.

• De la înfiinţarea sa, UNICEF a răspuns la mii de crize umanitare ce au afectat copiii. În 2015, UNICEF şi partenerii săi au vaccinat 11,3 milioane de copii împotriva rujeolei în ţările afectate de crize, au oferit acces la educaţie de bază formală sau informală unui număr de 4 milioane de copii confruntaţi cu situaţii de urgenţă şi au acordat sprijin psihosocial unui număr de 2 milioane de copii afectaţi de conflicte şi dezastre naturale.

În ciuda acestor progrese impresionante, milioane de copii rămân în urmă pentru că trăiesc în sărăcie sau în comunităţi greu accesibile, din cauza genului, rasei, religiei, apartenenţei etnice sau dizabilităţii. Aproape 250 de milioane de copii cresc în ţări afectate de conflicte şi în jur de 50 de milioane de copii au fost nevoiţi să îşi abandoneze casele.

„Viziunea UNICEF pentru următorii 70 de ani este o lume în care activitatea noastră nu mai este necesară – o lume în care fiecare copil este sănătos, în siguranţă, educat, îngrijit şi protejat… şi în care toţi copiii îşi pot atinge potenţialul maxim,” a declarat Lake. „Acesta este drumul corect şi cel mai sigur spre un viitor mai bun pentru noi toţi.”

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *