News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Ziua Europeana a Patrimoniului

National 15 septembrie 2010 admin 0

Please follow and like us:
Pin Share

In fiecare an, în luna septembrie, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, cetăţenii Europei sunt invitaţi să viziteze monumente istorice. Evenimentul ofera posibilitatea de a descoperi nu numai monumente istorice protejate, ci şi situri sau zone mai puţin cunoscute care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

În 18 septembrie 2010, cu ocazia celei de-a V-a ediţiii a Zilei Europene a Patrimoniului la Arad, se vor deschide porţile unuia din cele mai importante monumente istorice din regiune: Cetatea Aradului, fortificaţie construită în secolul XVIII.
Cetatea Aradului va putea fi vizitată sâmbătă, 18 septembrie 2010, între orele 11-17. Accesul vizitatorilor este gratuit, şi va fi permis pe baza buletinului de identitate. Pentru grupurile de copii, intrarea va fi permisă pe baza buletinului de identitate al profesorului  însoţitor.

Alături de Primăria Municipiului Arad, parteneri în organizarea evenimentului sunt Biroul de Informare al Consiliului Europei – Bucureşti, Centrul Cultural Judeţean Arad, Complexul Muzeal Arad şi  Asociaţia PRO URBE.
Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP) au ca tematica în acest an Rolul patrimoniului în viaţa comunităţii, promovând accesul la patrimoniu ca un drept cetăţenesc, dar şi   responsabilizarea cetăţenilor faţă de valorile de patrimoniu, ca obiectiv important  al politicilor privind conservarea şi promovarea patrimoniului cultural. Asigurarea accesului la patrimoniul construit priveste atât latura de accesibilitate fizică, cuprinzănd căi de acces, panouri indicative şi explicative,  cât şi accesul prin informare şi comunicare.

Arădenii cei interesati de o documentare mai aprofundată a tematicii “Rolul patrimoniului în viaţa comunităţii”, sunt invitaţi de Ziua Europeană a Ptarimoniului la o masa rotundă, care va avea loc în 18 septembrie 2010 la Primăria Municipiului Arad, cu incepere de la ora 12,30 în sala 60.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *