News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

ANI CONFIRMA: GHEORGHE FALCA, IN CONFLICT DE INTERESE. TOATE ACTELE EMISE DE PRIMARIA ARAD, IN FAVOAREA PRO ARHITECTURA, LOVITE DE NULITATE ABSOLUTA ANI CONFIRMA: GHEORGHE FALCA, IN CONFLICT DE INTERESE. TOATE ACTELE EMISE DE PRIMARIA ARAD, IN FAVOAREA PRO ARHITECTURA, LOVITE DE NULITATE ABSOLUTA
Please follow and like us:
Pin Share

Edilul Aradului, Gheorghe Falca se afla in conflict de interese, iar toate actele emise de Primarie in favoarea firmei sale, Pro Arhitectura, sunt lovite de nulitate absoluta, sustine Agentia Nationala de Integritate, intr-un raspuns trimis in exclusivitate ziarului nostru. “Primarii si viceprimarii , primarul general si viceprimarii municipiului Bucuresti sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul/sotie ori rudele sale de gradul 1”, precizeaza ANI, citand articolul 76, alin.1 din legea privind integritatea in exercitarea functiilor publice.

In acelasi timp, inspectorii Agentiei precizeaza ca la alineatul 2 din acest articol se mentioneaza : “actele administrative emise sau actele juridice incheiate ori dispozitiile emise cu incalcarea obligatiilor prevazute la alin 1, sunt lovite de nulitate absoluta”.

Ancheteonline a publicat la inceputul acestui an mai multe articole referitoare la o presupusa stare de conflict de interese in care s-ar afla edilul Aradului. In aceste dezvaluiri precizam ca Gheorghe Falca, folosindu-se de functia publica pe care o detine vremelnic, s-a imbogatit fara justa cauza, in urma emiterii unor avize necesare firmei detinute de el si sotia sa, ( Pro Arhitectura), societate care a executat documentatia pentru numeroase lucrari edilitare.

Astfel, Gheorghe Falca a emis din 2007 pana astazi, in calitatea oficiala pe care o are, numeroase hotarari privind elaborarea de PUZ-uri pentru lucrari publice sau private, a caror documentatie a fost intocmita de SC Pro Arhitectura SRL. Iar, in declaratia de interese pe 2015 a lui Falca, apare scris, alb pe negru, ca primarul este asociat la aceasta firma cu 9 parti sociale. In aceeasi declaratie de interese, se arata ca la SC Pro Arhitectura, asociat si administrator este sotia sa.

In urma sesizarii ANI, juristii de la Agentia Nationala de Integritate confirma faptul ca primarul Aradului se afla in stare de conflict de interese, subliniind ca edilii sunt obligati, prin lege, sa nu emita niciun act juridic sau administrativ care produce un folos material pentru sine sau pentru rudele de gradul 1, ( in speta actuala, pentru sotia sa), citand art 76 din legea integritatii. Ori, in situatia lui Falca, acesta nu numai ca nu s-a abtinut sa elaboreze aceste avize, ci chiar el le-a intocmit, le-a semnat, iar de pe urma emiterii acestor documente, firma sa a incasat mari sume de bani, ca urmare a realizarii documentatiei necesare numeroaselor lucrari edilitare, publice sau private. Mai mult, starea de conflict de interese este cu atat mai clara , cu cat sediul social al societatii detinute de primar, este chiar acasa la acesta!

Astfel, firma Pro Arhitectura a intocmit PUZ-urile mai tuturor lucrarilor de anvergura din oras, fiind vorba despre ansamble rezidentiale, parcuri logistice supermarketuri, benzinarii, mall-uri.

Totodata, ANI atrege atentia, ca potrivit legii, ( art.76, alin.2) toate actele emise de edil, prin care primarul Falca, a obtinut foloase necuvenite, sunt lovite de nulitate. Adica, automat, toate avizele eliberate de primarie, pentru firma Pro Arhitectura, pot fi anulate. Ce ar insemna acest lucru? Sumele incasate de Pro Arhitectura, in urma avizelor primite de la Primarie devin prejudiciu adus bugetului local. Mai mult, documentatia privind PUZ-rile se anuleaza, iar beneficiarul lucrarilor ar trebui sa obtina noi avize. Iar acelasi beneficiar, ar trebui sa se intoarca impotriva Pro Arhitectura pentru a-sI recupera banii platiti pentru PUZ-rile desfiintate.

Daca vorbim despre partea penala a acestui caz, trebuie specizat ca in noul Cod Penal, conflictul de interese, descris ca fiind un act de beneficiu financiar, ca urmare a exercitarii unei functii publice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 5 ani. Dosarul lui Gheorghe Falca pe aceasta speta, se afla, potrivit unor surse juridice, la Parchetul de la langa Judecatoria Arad, dupa ce DNA si-a declinat atributiile. Nu stim de ce!

Mai trebuie precizat ca in raspunsul primit de la ANI, se spune ca datele prezentate “reprezinta punctul de vedere al Agenției Naționale de Integritate si nu o interpretare generala si obligatorie a textelor de lege amintite”. Ce mai trebuie sa faca acum ANI? Doar sa-l declare oficial pe Gheorghe Falca, in conflict de interese.

Va prezentam in integralitate articolele publicate de ziarul nostru, care au dus la sentinta ANI: conflict de interese in cazul lui Gheorghe Falca:

In atentia ANI! Primarul Gheorghe Falca, conflict de interese, in familie: el emitea PUZ-uri, iar sotia incasa banii pentru documentatie urbanistica

Primarul Aradului, Gheorghe Falca se afla, de ani de zile, intr-un grav conflict de interese. Acesta s-a folosit de functia publica pe care o detine pentru a se imbogati. Astfel, in calitate de edil, Falca si-a pus semnatura pe hotarari emise de Primaria Arad, privind intocmirea de PUZ-uri pentru diferite proiecte edilitare, a caror documentatie a fost elaborata de o firma la care el este actionar si a carei manager este sotia sa. Este vorba de SC Pro Arhitectura SRL, care, sub mandatul liderului PNL, a obtinut nenumarate contracte pentru elaborarea documentatiei necesare unor lucrari de contructii in Arad, pe a caror PUZ si-a pus semnatura primarul Gheorghe Falca.
Potrivit legii ANI, 161/2003, la articolul 76, alin. 1 se arata ca “primarii si viceprimarii sunt obligati sa nu emita un act administrative sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie daca aduce vreun folos material pentru: propria persoana, pentru sot/sotie si rudele sale de gradul 1. Actele emise cu incalcarea acestei reguli sunt lovite de nulitate absoluta”. Aceste prevederi sunt incluse si in noul Cod Penal, la articolul 301, conflictul de interese constituind fapta penala care se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea de a ocupa o functie publica.

In investigatia noastra vom arata cum primarul Gheorghe Falca, in deplina cunostinta a faptelor penale, a semnat documente oficiale ale primariei, de pe urma carora a obtinut foloase materiale consistente, pentru propria persoana si pentru sotia sa.

Acest lucru va fi reliefat in ziarul nostru prin publicarea actelor emise de primarie, precum si a declaratiei de interese a primarului Falca. Cele doua seturi de documente puse fata in fata, ilustreaza, fara putinta de tagada, starea de conflict de interese in care se afla edilul .

Astfel, Gheorghe Falca a emis din 2007 pana astazi, in calitatea oficiala pe care o are, numeroase hotarari privind elaborarea de PUZ-uri pentru lucrari publice sau private, a caror documentatie a fost intocmita de SC Pro Arhitectura SRL. Iar, in declaratia de interese pe 2015 a lui Falca, apare scris, alb pe negru, ca primarul este asociat la aceasta firma cu 9 parti sociale. In aceeasi declaratie de interese, se arata ca la SC Pro Arhitectura, asociat si administrator este sotia sa.

Firma familiei lui Falca, incasari mai mari, de la an la an

Din datele existente la Ministerul Finantelor, rezulta faptul ca in perioada 2005-2012, cifra de afaceri la Pro Arhitectuar a crescut exponential de la 46.244 lei in 2005, la 861.512 lei in 2006, la 1.224.126 lei in 2007, la 5.117.843 lei in 2008, ca apoi in plina criza, cifra de afaceri sa scada putin, la 3.205.193 lei in 2009, apoi la 2.042.881 lei in 2010, la 1.410.975 lei in 20111, si la 1.333.313 lei in 2012. Trebuie precizat ca afacerile SC Pro Arhitectura s-au dezvoltat sustinut in perioada in care Gheorghe Falca a fost primar al Aradului.

In acelasi timp, potrivit paginii de internet a Primariei Arad, Gheorghe Falca a initiat un numar de peste 20 de proiecte de hotarare de consiliu local prin care s-au adoptat documentatii urbanistice intocmite in numele SC Pro Arhitectura SRL Arad. Aceste documentatii privesc cele mai importante proiecte urbanistice desfasurate in municipiul Arad, ceea ce explica boomul veniturilor incasate de SC Pro Arhitectura.

Falca emitea actele, sotia incasa banii

Astfel, cele mai importante investitii facute in Arad, in perioada regimului Falca, au trecut prin mana societatii pastorite de sotia sa, Ela. Cu alte cuvinte, primarul Falca emitea o decizie oficiala privind executarea unei lucrari de constructii, iar documentatia urbanistica necesara era intocmita de societatea la care Falca este actionar, iar sotia, patron. Totul se facea in familie!

Este vorba de lucrari privind constructia de blocuri din zone rezidentiale, de parcuri logistice , de mall-uri si supermarketuri , precum si de benzinarii. Toate au platiti bani grei firmei detinute de familia Falca pentru intocmirea documentatiei urbanistice. Miroase a intelegere prealabila intre factorii de decizie: primarul emitea decizia necesara pentru documentatia investitiei, iar la schimb, Sc Pro Arhitectura executa documentatia urbanistica.

In 2008, pe lista: blocuri, Real, OBI, un mall

In 2008, au fost adoptate de catre consiliul local, pe baza deciziei Primariei Arad, un numar de 6 hotarari, privind lucrari care au trecut prin mana societatii Pro Arhitectura:

1.Hotararea nr.83 din 08.04.2008 prin care s-a aprobat PUZ privind construirea unui numar de 9 blocuri in Arad, beneficiar fiind SC Adi Imob Investitii SRL, iar expunerea de motive a proiectului Hotararii Consiliului Local(HCL), intocmita de primarul Gheorghe Falca, a primit numarul 20.181 din 01.02.2008;
2. Hotararea nr. 196 din 08.08.2008 prin care s-a aprobat PUZ privind construirea unui complex comercial tip mall in Arad, beneficiar fiind SC Property Development One SRL, proiect de HCL initiat de primarul Gheorghe Falca prin expunerea de motive nr. 31605 din 06.08.2008
3. Hotararea nr. 241 din 25.09.2008, prin care s-a aprobat PUZ privind construirea unui complex comercial Real si OBI in Arad pentru beneficiar SC Poer Trade SRL, proiect de HCL, initiat de primarul Gheorghe Falca prin expunerea de motive nr.43977 din 2008;
4. Hotararea nr. 374 din 30.12.2008 prin care s-a aprobat PUZ privind construirea unui parc logistic in Arad pentru beneficiar SC Brand SRL, proiect de HCL initiat de primarul Gheorghe Falca prin expunerea de motive nr. 54321 din 01.10.2008;
5. Hotararea nr.208 privind PUZ referitor la “construirea hypermarket in regim de inaltime P+1E in Arad, Calea Aurel Vlaicu, nr.289 C”, beneficiar fiind Dedeman, pe baza proiectului nr.119/2008 elaborat de SC Pro Arhitectura.
6. Hotarare privind PUZ referitoare la constructia de blocuri cu spatii comerciale la parter, pe Calea Aurel Vlaicu, nr.284, beneficiar fiind SC Adi Imob Investitii SRL, un proiect nr. 5/2007, elaborat de SC Pro Arhitectura.

In 2009: locuinte familiale, Dedeman

In 2009, alte 4 hotarari emise de primarul Gheorghe Falca privind investitii in Arad, a caror documentatie a fost elaborata de firma condusa de sotia sa:
1.Hotararea nr.15 din 22.01.2009 prin care s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu privind construirea de locuinte familiale in Arad, beneficiar fiind familia Pasca, proiect de HCL, initiat de primarul Gheorghe Falca prin expunerea de motive nr.62747/2008
2.Hotararea nr.34 din 29.01.2009 prin care s-a aprobat PUZ privind construirea unui hypermarket Dedeman in Arad pentru beneficiar SC Dedeman SRL, prin proiect HCL, initiat de primarul Gheorghe Falca, prin expunerea de motive nr.70202/2008
3.Hotararea nr.145 din 30.04.2009 prin care s-a aprobat PUZ privind construirea unui complex rezidential in Arad, beneficiar fiind SC Collins Company SRL, proiect HCL initiat de primarul Gheorghe falca prin expunerea de motive nr. 12234/2009
4.Hotararea nr.177 din 28.05.2009 prin care s-a aprobat PUD privind construirea de locuinte colective pentru beneficiar Barbulescu Horatiu, prin proiect HCL initiat de primarul Gheorghe Falca prin expunerea de motive nr.75705/2009.

In 2010: parc logistic, locuinte colective

Pe 2010, au fost emise alte 5 hotarari ale primarului Gheorghe Falca privind investitii in Arad, care au primit semnatura pentru intocmirea documentatiei urbanistice ( pe bani multi!), de la firma sotiei acestuia.
1.Hotararea nr.124 din 27.05.2010 prin care s-a aprobat PUZ privind realizarea unui parc logistic in Arad, beneficiar fiind SC Euroedilita SRL, pe baza proiectului HCL, initiat de primarul Gheorghe Falca prin expunerea de motive nr.16860/2010.
2.Hotararea nr.137 din 04.06.2010 prin care s-a elaborat PUZ privind construirea de locuinte colective la Arad pentru beneficiar SC Imotrust SA, pe baza HCL, initiat de primarul Gheorghe Falca prin expunerea de motive nr.17044/2010
3.Hotararea nr.348 din 28.12.2010 prin care s-a aprobat PUZ privind construirea de locuinte individuale in Arad pentru beneficiar SC Rise Properties SRL, pe baza proiect HCL initiat de primarul Gheorghe Falca prin expunerea de motive nr.58527/2010. Ca amanunt interesant, seful de proiect este chiar arhitectul Ela Falca.
4.Hotararea nr.307/25.10.2010 privind PUZ construirea unui parc logistic- depozitare industrie nepoluanta si hotel, pe str. Badragului, beneficiar fiind SC Impotrust SA, potrivit proiectului nr.201/2010.

In 2011 : centru de energii neconventionale, KFC, parc logistic

In 2011 au fost adoptate alte 4 hotarari emise de primarul Gheorghe Falca, privind lucrari, a caror documentatie a fost elaborata de SC Pro Arhitectura SRL :
1.Hotararea nr.2/14.01.2011 prin care s-a aprobat PUZ privind realizarea unui parc logistic in Arad, beneficiar fiind SC Imotrust SA, pe baza proiectului HCL, initiat de primarul Gheorghe Falca prin expunerea de motive nr.58383/2010. Pe expunerea de motive se afla semnatura lui Gheorghe Falca, iar sef de proiect a fost architect Ela Falca.
2.Hotararea nr.44 din 28.02.2011 prin care s-a aprobat PUZ privind realizarea unui centru pentru energii neconventionale in Arad, beneficiar fiind SC Tempo Invest SCS si SC Monte Imobiliare SRL, proiect initiat de primarul Gheorghe Falca prin expunerea de motive nr.3457/27.01.2011, completata la 24.02.2011
3.Hotararea nr.238 din 16.09.2011 prin care s-a aprobat PUZ privind construirea restaurant drive KFC in Arad pentru beneficiar SC Interacora SRL, pe baza proiect HCL, initiat de primarul Gheorghe Falca prin expunerea de motive nr.49827/2011
4.Hotararea nr.25/27.01.2011 privind aprobare PUZ pentru construire “centru pentru energie neconventionala” , pe centrura Nord (DJ 156913), beneficiar fiind SC Tempo Invest SCS si SC Monte Imobiliare SRL.

In 2012: complex rezidential, o benzinarie

In 2012, o alta hotarire semnata de primarul Gheorgeh Falca, a trecut pe la SC Pro Arhitectura SRL:
1.Hotararea nr.109 din 11.05.2012 prin care s-a aprobat PUZ privind construire de statie carburanti pentru beneficiar SC Bioromoil Automatic Station SRL, elaborat de SC Pro Arhitectura SRL, pe baza proiectului HCL, initiat de primarul Gheorghe Falca prin expunerea de motive nr.12508/2012. Din studiul PUZ se poate observa ca la sef de proiect este mentionata sotia primarului, architect Ela Falca.

In 2013, Primaria Arad, sub semnatura lui Gheorghe Falca, a emis hotararea nr.271/04.12.2013, privind PUZ pentru construirea unei statii distributie carburanti, la intersectia DN 79 cu DN 7, beneficiar fiind SC Socar Petroleum SRL, a carei documentatie urbanistica a fost realizata de SC Pro Arhitectura SRL.

In 2015, Primaria Arad a elaborat hotararea nr.280/24.09.2015, cu semnatura lui Gheorghe Falca, privind PUZ pentru un complex residential pe Calea Aurel Vlaicu nr.14, beneficiar fiind SC Complex Rezidential Arcade SRL, a carui documentatie a fost realizata de SC Pro Arhitectura SRL.

Citește și: Presedintele Consiliului National de Integritate, Ciprian Ciucu, este candidatul M10 la Primaria Capitalei. Nu e conflict de interese?
Noi dezvaluiri! Cum s-a imbogatit primarul Gheorghe Falca din certificate de urbanism. O situatie clasica de conflict de interese

Ziarul nostru face noi dezvaluiri in dosarul conflictului de interese al lui Gheorghe Falca, primar al Aradului. Pentru a ilustra si mai elocvent incalcarea legii de catre edilul aradean, publicam noi date legate de modul in care s-a imbogatit liderul liberal, folosindu-se de functia publica. Ca metoda utilizata , este deja una clasica, perfectionata de multi demnitari corupti: emiterea de hotariri oficiale care produc beneficii materiale pentru sine sau pentru familia sa, lucru condamnat de legea ANI si de noul Cod Penal. ( cititi si http://www.ancheteonline.ro/2016/01/in-atentia-ani-primarul-gheorghe-falca-conflict-de-interese-in-familie-el-emitea-puz-uri-sotia-incasa-banii-pentru-documentatie-urbanistica/).

Mai mult, pentru a fi si mai exacti, putem pune fata in fata doua documente incriminatoare pentru primarul Falca: datele din registrul Comertului, in care se arata ca el personal a intrat in actionariatul firmei SC Pro Arhitectura, la care mai este partener, sotia lui ( fapt reliefat si in declaratia de interese) si un proiect de hotarare privind intocmirea unui PUZ – initiativa a primarului, a carei documentatie a fost intocmita de SC Pro Arhitectura.

Deci, Falca, in calitate de edil elibereaza o decizie a primariei, necesara unor lucrari de constructii, a caror documentatie este intocmita de firma la care este actionar acelasi Falca. Deci, am putea spune ca primarul Aradului intocmeste acte oficiale pentru sine insusi. Sau altfel spus, Gheorghe Falca elibereaza documente oficiale pe baza carora firma sa incaseaza mari sume de bani.

Mai intai sa prezentam datele din Registrul Comertului. Potrivit actelor oficiale, Gheorghe Falca a intrat in actionariatul de la SC Pro Arhitectura, cu 45 de procente, pe data de 14.04.2015, ca urmare a mentiunii nr.12116. In firma mai este actionar sotia sa, Ela Falca, cu 55%, care indeplineste si rolul de administrator.

Societatea Pro Arhitectura SRL are 3 puncte de lucru: str. C.D. Loga, nr.3/A, str. Selari, nr.16 Arad, si str. Ludovic Szantay, nr.10 Arad. Sediul central se afla in str. Ioan Alexandru nr.15.

Interesant este faptul ca unul dintre punctele de lucru – str. C.D. Loga, functioneaza chiar acasa la primarul Gheorghe Falca. Aici isi deconteaza pe firma toate cheltuielile cu utilitatile. De asemenea, surse din preajma edilului sustin ca Falca se plimba cu masinile firmei SC Pro Arhitectura.

In acelasi timp, precizam ca la 4 luni dupa ce Gheorghe Falca apare ca actionar la SC Pro Arhitectura, Primaria Arad promoveaza o hotarare – nr.280/24.09.2015, la initiativa primarului, privind intocmirea PUZ pentru “complex rezidential si de servicii, Calea Aurel Vlaicu, nr.14”, a carei documentatie urbanistica a fost intocmita de SC Pro Arhitectura si a carui beneficiar este SC Complex Rezidential Arcade SRL.Initiativa primarului Municipiului Arad a fost exprimata prin expunerea de motive nr. ad.46208 din 24.09.2015. Documentati urbanistica a fost intocmita de arhitect Doriana Balogh de la SC Pro Arhitectura in baza proiectului nr.326/2014.

Deci, suntem intr-o situatie clasica de conflict de interese: primarul Falca, intocmeste, la initiativa sa, o hotarare de eliberare a unui PUZ, necesara in vederea realizarii documentatiei urbanistice de catre firma la care, el insusi, este actionar. Cu alte cuvinte, edilul emite actele obligatorii pentru o lucrare necesara societatii la care este actionar! Nici macar nu a incercat sa “acopere” operatiunea prin desemnarea unui viceprimar care sa semneze aceste documente!
Legea ANI spune ca atunci cand un ales local are un interes personal care ar aparea in urma initierii unor acte oficiale, el se poate abtine sau isi poate delega atributiile, facand cunoscute, in mod public motivele pentru care nu doreste sa-si puna semnatura pe asemenea document.

Casa in care locuieste Gheorghe Falca ( str. C.D. Loga, nr.) si care reprezinta , potrivit actelor de la Registrul Comertului, punct de lucru pentru firma sa, SC Pro Arhitectura, isi are propria poveste. Jurnalul National scria acum cativa ani ca numai amenajarile interioare ( mobila, candelabrele de cristal, marmura, vitraliile pictate manual), toate aduse din Italia, au costat 1 milion de euro. (http://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/vila-lui-falca-amenajari-interioare-de-un-milion-de-euro-614316.html).

Surse bine documentate sustin aceasta casa ar fi fost “vanduta” firmei SC Pro Arhitectura SRL pentru a putea scoate bani din firma. Imobilul ar fi fost construit de Florin Pasca, directorul aradean al firmelor constroversatului om de afaceri, Georgica Cornu,( pus sub acuzare de DNA pentru numeroase fapte de coruptie), un abonat la contracte cu statul in urbea lui Falca.

Gheorghe Falca a organizat zilele trecute o conferinta de presa pentru a da un drept la replica la dezvaluirile din ziarul nostru ( http://www.ancheteonline.ro/2016/01/in-atentia-ani-primarul-gheorghe-falca-conflict-de-interese-in-familie-el-emitea-puz-uri-sotia-incasa-banii-pentru-documentatie-urbanistica/). El a sustinut ca nu a concesionat activitati companiei sotiei sale si ca “orice act normativ care se numeste certificat de urbanism, autorizatie de constrctie sau plan urbanistic sunt servicii publice pe care Primaria le realizeaza pentru comunitatea aradeana”.

Sursa: ancheteonline.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *