News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Într-un timp foarte scurt, Guvernul USL a reuşit să repare o parte din gafele guvernelor PDL, care au bulversat învăţământul. Luni, Senatul a aprobat introducerea BAC-ului profesional, care dă şansa unei diplome elevilor de la şcolile profesionale sau care nu vor să urmeze o facultate. „Am spus încă de anul trecut că introducerea unui sistem de supraveghere strict şi un examen mai greu la Bacalaureat erau necesare, dar trebuiau pregătite din timp. Nu este normal ca mai puţin de jumătate dintre elevi să promoveze Bacalaureatul, este ceva în neregulă cu sistemul. Cred că Bacalaureatul diferenţiat este o măsură foarte bună, care dă şansa la o diplomă celor cu mai puţine cunoştinţe teoretice, urmând ca acei elevi care vor să urmeze o facultate să susţină examene mai dificile” a spus Dorel Căprar, co-preşedintele USL Arad.

Absolvenţii de liceu vor putea alege să dea Bacalaureatul profesional din 2013. Cei care vor urma noul tip de Bacalaureat vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piaţa muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate. Elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Legea dă dreptul oricărui elev să susţină acest examen, din orice liceu. Elevii de clasa a XII-a pot alege să susţină în acelaşi an şi bacalaureatul profesional şi pe cel naţional. Examenele se vor da pe rând, prima dat examenul profesional, apoi cel naţional.

Începând de luni, au început cursurile şi la clasa zero. „Guvernul PDL a prevăzut prin lege clasa zero, dar nu a pregătit absolut deloc cursurile. Într-un timp record, au fost făcute toate pregătirile, dar nu este normal acest hei-rup, pe seama elevilor şi părinţilor. Programul va fi evaluat pe parcursul acestui an” a spus Dorel Căprar.

Liderul USL Arad remarcă faptul că pedeliştii arădeni care se ocupă de învăţământ au prins glas din nou. „Constat că în ciuda dezastrului din învăţământ care rezultă în urma guvernării PDL, a prins glas şi deputatul Gondor. Dânsul a susţinut toate aberaţiile promovate de Guvernul PDL, inclusiv umilirea profesorilor. Îi amintim că a votat închiderea şcolilor şi grădiniţelor, tăierea salariilor şi sporurilor profesorilor, care au condus la diminuarea veniturilor cu până la 60%. În calitate de fost sindicalist, nu a luat atitudine când profesorii erau umiliţi public de Traian Băsescu şi alţi pedelişti. În preajma campaniei electorale, dânsul speră probabil că profesorii şi părinţii au uitat tot răul făcut de el şi colegii săi timp de patru ani. Sper să vină în faţa electoratului şi să primească sancţiunea cuvenită” a încheiat Dorel Căprar.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *