News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Replica dată de Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad şi (mai ales) de Dana Dănoiu, directorul APM, denotă rea voinţă şi obedienţa totală a instituţiilor publice faţă de interesele politice ale PDL.        Vă reamintim că PSD Arad a acuzat Consiliul Judeţean Arad că a început lucrările la podul Pecica – Sânpetru German şi la drumul judeţean aferent fără să se îndeplinească toate condiţiile de legalitate: eliberarea Acorului de mediu. Problema principală este că lucrarea se face în Parcul Naţional Lunca Mureşului, zonă protejată, fără să existe o preocupare reală pentru protejarea mediului. PSD Arad a arătat că eliberarea Acordului de mediu după realizarea proiectului este deja tardivă, pentru că proiectul trebuie să plece de la recomandările cuprinse în Acordul de mediu, pentru protejarea speciilor rare de animale şi păsări din Parcul Natural.

Iată de spune presei locale Dana Dănoiu, cea care ar trebui să vegheze la protejarea mediului: „Noi nu ştim să fi început lucrările la pod.  Proiectul pentru Acordul de mediu a fost pus pe siteul nostru încă de luni, iar Acordul va fi eliberat săptămâna viitoare. Eu ştiu că nu au început lucrările, dar domnii de la PSD pot merge la faţa locului, să vadă. Doar s-a pregătit locul unde urmează să fie organizarea de şantier. Oricum, lucrările la pod nu pot începe pe vremea asta”. Să trecem peste invitaţia penibilă adresată unui partid politic, de a face verificări în locul APM Arad. Directorul APM dovedeşte un servilism politic fără cusur şi nu se referă deloc la fondul problemei: cum se poate realiza proiectul şi cum se poate preda amplasamentul constructorului fără Acordul de mediu, adică fără prezentarea măsurilor în care investiţia se poate realiza? De ce nu a răspuns în termen legal solocitărilor, atunci când instituţia pe care o conduce a fost întrebată în legătură cu Acordul de mediu?

Dar să mergem pe firul logicii directorului APM. În documentaţia de pe site APM Arad, către care ne trimite Dana Dănoiu, găsim “Organizarea de şantier va fi o parcelă de 10 metri lăţime şi 140 metri lungime situată pe partea stângă a drumului judeţean în direcţia de mers spre Sânpetru German, între drumul judeţean şi bornele de delimitare a fondului forestier”. Noi am declarat că lucrările la pod au început, deoarece zona defrişată este cea cu roşu în harta de mai sus, care nu face parte din organizarea de şantier. Iată de ce nu vrea să meargă la faţa locului Dana Dănoiu! Le spunem noi lor şi gărzii de mediu din Arad că în conformitate cu hotărârea de guvern nr. 445 din 8 aprilie 2009 faptul că s-a demarat investiţia fără acordul de mediu constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.
Am căutat pe site-ul respectiv. Nu există nici proiect pentru acord de mediu, nici acordul de mediu propriu-zis.
Dar am găsit un studiu care ne spune, printre altele, că zona este sit Natura 2000 şi că adăposteşte o specie prioritară: Lutra lutra – vidra. 

Citind şi legea am găsit că o investiţie de acest gen nu poate fi executată decât cu avizul prealabil al Comisiei Europene. Astfel, în concordanţă cu HG 445/2009, art. 20, alin  În cazul în care situl respectiv adăposteşte un tip de habitat natural prioritar şi/sau o specie prioritară, singurele considerente care pot fi invocate sunt cele legate de sănătatea sau siguranţa publică, de anumite consecinţe benefice de importanţă majoră pentru mediu, sau alte motive imperative de interes public major asupra cărora s-a obţinut avizul Comisiei Europene.

„Dacă nu s-a obţinut avizul Comisiei Europene îl vom solicita noi, deoarece dorim realizarea podului şi modernizarea podului în condiţii de legalitate, cu impact redus asupra mediului şi printr-o investiţie durabilă. Graba de care vorbeşte domnul Ioţcu are de-a face cu ambiţiile sale personale, nu cu interesul public. Nu poate fi în interesul arădenilor afectarea negativă a Parcului Natural Lunca Mureşului. Suntem curioşi ce le poate spune preşedintele CJA celor care au primit amenzi pentru că au demarat lucrări fără să îndeplinească toate condiţiile de legalitate? În ceea ce ne priveşte, credem că lucrările pot fi realizate respectând legea şi protejând mediul înconjurător, în special în ariile protejate. De altfel, în Strategia Turistică a CJA, Parcul Naţional Lunca Mureşului figurează ca unul dintre atuurile judeţului Arad. De ce priveşte acum Nicolae Ioţcu cu disperţ Parcul Natural?” întreabă preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *