News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Selectioner roman sau strain? Selectioner roman sau strain?
Please follow and like us:
Pin Share

Esecul inregistrat de nationala Romaniei la Euro 2016 a repus pe tapet o mai veche discutie: trebuie sa aducem un antrenor strain pe banca sau sa mergem in continuare pe mana romanilor? Ca de obicei, lumea se apleaca mai repede catre forma problemei, decat catre fondul sau. Este mult mai comod sa spunem ca neajunsurile nationalei au ca punct de plecare selectionerul – oricare ar fi el -, decat sa mergem dincolo de fisa unui post care reprezinta doar ultima veriga dintr-un lant al slabiciunilor.

Daca problema nationalei ar fi doar selectionerul, atunci chiar am avea un motiv de a sarbatori, pentru ca inlocuirea lui ar insemna rezolvarea acesteia. Problema nationalei este insa una ceva mai grava si ea tine de criza cu care se confrunta intregul fotbal romanesc. S-a incheiat un sezon in care majoritatea cluburilor din Liga 1 abia au ajuns la capat din cauza situatiei financiare precare. Televiziunile care dau banii pentru a promova un sport tot mai bolnav au ajuns sa fie un fel de moaste pe care aproape toti le pupa in speranta unei insanatosiri grabnice. Banii care vin din drepturile de televizare nu sunt ca in fotbalul serios o metoda de completare a bugetului, ci reprezinta bugetul insusi pentru multe dintre cluburi.

Cand a aparut in regulament obligatia ca o echipa sa trimita in teren un jucator Under 21 toti oamenii de fotbal au luat foc, stiind ca gasesc cu greu in ograda proprie un fotbalist pregatit sa joace pe prima scena la varsta aceasta. De ce? Deoarece cluburile nu sunt interesate sa creasca jucatori, ci sa cumpere de pe dvd, la sugestia numerosilor impresari interesati sa mearga afacerea.

euro

Romania si Franta au deschis Euro 2016.

Foto: www.flickr.com

Asadar, la o scurta analiza, observam ca lipsa banilor si dezinteresul fata de propria pepiniera de jucatori reprezinta probleme mai mari decat alegerea selectionerului. Ne lipseste strategia, nu avem rabdare sa creionam cu proiect pe termen lung, asa cum are Gica Hagi, cel care reprezinta o mare exceptie de profesionism intr-un cazan de reguli neprofesioniste. Poate ca urmand exemplul lui Hagi, FRF ar putea sa gandeasca o strategie pe termen lung, iar viitorul selectioner sa fie exponentul acesteia. Ca va fi roman sau strain nici nu mai conteaza, important este sa stie ca are un plan de urmat. Un plan care sa aiba inceput, cuprins si final, asa ca o carte buna pe care abia astepti s-o parcurgi pentru a vedea incotro te poarta.

Eliminarea prematura de la Euro 2016, cu care Iordanescu s-a impacat, conform bet365, ar putea fi momentul in care se va porni pe un drum mai bun. Sa aducem un selectioner pasionat, capabil sa inteleaga realitatea actuala a fotbalului romanesc, si, alaturi de el, sa incercam sa regandim felul in care promovam si gestionam valorile pe care le avem. Desigur, o astfel de abordare va insemna sacrificarea unor competitii precum Campionatul Mondial din 2018 sau Euro 2020, insa suporterii Romaniei vor avea cu siguranta rabdare daca simt ca se va naste o echipa nationala de care sa fie mandri cu adevarat.

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *