News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Judeţul Arad se confruntă cu problema lipsei de fonduri pentru pacienţii cu hepatită virală cronică B şi /sau C. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia extrem de gravă a pacienţilor cu hepatită cronică virală aflaţi pe listele de aşteptare la nivel naţional. „Avem semnale de la pacienţi că în tot mai multe judeţe dosarele sunt blocate la nivelul caselor judeţene pentru că, deşi sunt cerute de comisia naţională, fondurile sunt insuficiente”, a declarat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât numai în judeţul Arad numărul celor bolnavi se ridică la 30.000. Asociaţiile membre a COPAC printre care şi APAH-RO Filiala Arad cer alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate. De asemenea, viitoarele mame infectate cu virusul hepatitic B se plâng de lipsa imunoglobulinei pentru viitorii nou-născuţi şi de costul mare al acesteia.
„Aş dori să atrag atenţia celor care au posibilităţi financiare să-şi facă depistarea virusului hepatitic B, asta pentru că în acest caz există posibilitatea vaccinării împotriva acestui virus, pe când la hepatita C nu există, deocamdată. În cazul depistării unei infecţii cu virusul hepatitic B pacientul trebuie să ceară efectuarea a două analize (de fapt cei de la laborator ştiu): 1.AgHBs 2. Anticorpi-antiHBs. Apoi este necesară vizita la un medic de specialitate sau la medicul de familie şi în funcţie de rezultat se poate face vaccinul împotriva hepatitei A şi B. Acest lucru este posibil dacă ambele analize ies negative”, a declarat Roxana Nicoleta Brânduşe, Director Executiv APAH Arad.
Reprezentanţii APAH Arad le atrag atenţia tuturor persoanelor să se testeze şi să ia în serios semnalele de alarmă trase de organizaţie, ţinând cont de numărul mare al cazurilor de hepatită B şi C înregistrate la nivelul judeţului Arad.
Informaţii suplimentare se pot obţine la adresa de [email protected]
Problema de la Arad nu este singulară, în această situaţie se află aproape jumătate dintre casele judeţene, cum ar fi Sibiu, Mureş, Neamţ, Iaşi, Cluj, Braşov, Botoşani, Caraş, Severin, Bihor, Satu-Mare, Cluj, Iaşi, Vrancea, Vaslui sau casele speciale cum este Casa de Asigurări a Ministerului Transporturilor. Chiar şi în judeţele unde până acum nu existau probleme majore în ceea ce priveşte începerea terapiei antivirale, pacienţii aşteaptă din nou peste un an terapia antivirală, un exemplu elocvent fiind Timiş. Pe de altă parte, în ciuda eforturilor unor reprezentanţi ai caselor judeţene, lipsa fondurilor reprezintă o piedică în calea accesului la tratament pentru pacientul cu hepatită cronică virală.
Astfel, numărul norocoşilor, dacă se pot numi aşa, care aşteaptă sub un an tinde să scadă din nou, în ciuda eforturilor medicilor din comisiile de specialitate. Pacienţii sunt îngrijoraţi şi speriaţi că perioada de aşteptare se va mări iar boala lor se va agrava. În acest moment, la nivel naţional peste 6.700 de pacienţi cu hepatită cronică virală de tip B, C şi D aşteaptă tratamentul salvator.
„Sperăm că reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate o să intervină în rezolvarea acestor probleme şi o să aloce fonduri suficiente pentru casele judeţene aflate în subordine pentru a nu se ajunge la situaţia în care acestea nu vor mai avea bani nici pentru continuarea terapiilor deja începute. Sperăm să se intervină la timp pentru ca altfel estimăm că vor exista tot mai multe case judeţene de sănătate unde pacienţilor li se va spune că îşi vor primi tratamentul când vor fi fonduri”, se arată într-un comunicat de presă remis de APAH-RO.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *