News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

newsarad stiri arad

În ziua de 26.10.2012, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranţa Alimentelor Arad a diagnosticat rabia, pentru o probă provenind de la un cadavru de pisică, primit de la Circumscripţia Sanitară Veterinară de asistenţă Ghioroc.

          Conform notei de însoţire, în data de 22.10.2012 pisica şi-a muşcat stăpânul, iar în data de 25.10.2012 animalul a fost găsit mort în curte.

Cadavrul a fost prelevat şi adus la Laboratorul Sanitar Veterinar Arad în vederea investigaţiilor, cu diagnostic prezumptiv de rabie.

          În urma testelor de laborator, s-a stabilit diagnosticul de rabie, laboratorul emiţând şi buletinul de analiză în acest sens.

          Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad a informat Direcţia de Sănătate Publică Arad despre confirmarea cazului pozitiv de rabie, precum şi datele persoanei care a fost muşcată, pentru a institui măsurile de profilaxie în acest sens.

          Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad a întocmit Planul de măsuri privind combaterea focarului de rabie şi a declarat oficial boala.

 Conform Planului de măsuri s-a dispus:

–        constituirea Unităţii de sprijin la nivelul Primăriei Ghioroc, ca parte componentă a Centrului Local de Combatere a Bolilor pentru punerea în aplicare a măsurilor de combatere conform Ord.Presedintelui ANSVSA nr.29/2008;

–        informarea populaţiei cu privire la semnele clinice ale animalelor infectate cu virusul rabiei, căile de transmitere ale acestei boli şi obligaţia deţinătorilor de animale de a înştiinţa medicii veterinari şi primăria despre orice suspiciune de boala sau mortalitate la animale. Interdictia jupuirii animalelor moarte şi a celor cu semne clinice de boală;

–        vaccinarea profilactică contra rabiei a câinilor şi pisicilor, existente în focarul de boală şi din exploataţiile aflate în zona de protecţie (loc.Ghioroc) şi în zona de supraveghere (loc.Cuvin şi loc.Miniş);

–        vaccinarea cu momeli vaccinale a vulpilor de pe fondul de vânătoare nr.32 Ghioroc;

–        punerea sub restricţie a mişcării animalelor şi supravegherea prin inspecţie timp de 14 zile a stării de sănătate a animalelor existente în exploataţia incriminată;

–        decontaminarea zonei din exploataţia incriminată, în care a fost ţinută şi a murit pisica diagnosticată cu rabie.

Mai citeste si:  Solutii pentru veniturile primariei sunt la tot pasul

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.