News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Preşedintele Filialei Teritoriale PNL Arad, Ioan Cristina, a anunţat că USL va demara, în partea a doua a lunii ianuarie, ample consultări publice pe tema noului proiect de lege a sănătăţii. La acestea vor participa toţi cei direct implicaţi (pacienţi, medici, farmacişti, personal medical, reprezentanţii industriei farmaceutice, ai organizaţii nonguvernamentale, experţi) pentru a formula nişte puncte de vedere aparţinând societăţii româneşti şi nu ale unor grupuri de interese din PDL. „Temerea noastră este că în spatele legii stă încercarea PDL de a pune mâna pe patrimoniul sanitar, pe care mai departe îl va utiliza în regim privat, în timp ce oamenii vor plăti pentru serviciile din sănătate. Este, de fapt, pregătirea unui jaf naţional, al patrimoniului sanitar, ultimul rămas nefurat!”, consideră Ioan Cristina, care este de părere că viziunea asupra sistemului sanitar trebuie să pună în centrul său individul, pacientul.

Liderul PNL a vorbit şi despre depolitizarea managementului spitalelor, o condiţie obligatorie pentru ca acestea să funcţioneze eficient. „Avem nevoie de un sistem public de sănătate care să funcţioneze eficient, de aceea managementul spitalelor trebuie depolitizat iar medicii de familie trebuie susţinuţi să degreveze sistemul spitalicesc de pacienţii care pot fi trataţi la nivelul medicinii primare şi ambulatorii. Medicii trebuie stimulaţi material să rămână în ţară şi mai ales să meargă către zonele cu deficit major de personal medical, iar pacienţilor trebuie să le fie protejate drepturile. Iar sănătatea trebuie să ajungă la o alocare de minimum 6% din PIB”, a declarat Ioan Cristina.

Prin noul proiect de lege a sănătăţii puterea continuă politica cinică de transferare a costurilor crizei pe umerii populaţiei. Noua lege loveşte în majoritatea populaţiei, dar mai ales în  categoriile sociale cele mai vulnerabile (bătrâni, copiii, persoane cu venituri mici), fără să ofere premisele rezolvării problemelor din sistemul sanitar. „Pentru foarte mulţi dintre români, care nu au bani să plătească asigurări suplimentare şi să suporte coplata, legea echivalează cu anularea dreptului la sănătate”, a mai spus Ioan Cristina.

De remarcat, că potrivit unui document atribuit experţilor FMI, noua Lege a sănătăţii nu asigură mecanisme de control al cheltuirii banilor în sănătate, nu există sancţiuni pentru managerii de spitale care depăşesc bugetele, nu există un mecanism bine definit prin care se stabileşte şi se actualizează pachetul de bază, nu se precizează cum va fi făcută finanţarea spitalelor, ne se observă beneficiile pentru pacienţi şi nu se estimează impactul aplicării.
Conform unui raport al Colegiului Medicilor din România, suntem bolnavii Europei şi ocupăm locuri fruntaşe la afecţiuni care ar putea fi evitate. Lipsa banilor reprezintă însă principala cauză a numărului mare de bolnavi cronici din România.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *